TABULA RASA no 2

Galerija forum

11.11.2022. - 03.12.2022.

DANI SRPSKE KULTURE - VEZE ZAGREB BEOGRAD
Petak, 11. 11. 2022. u 20 sati
otvorenje izložbe
TABULA RASA no 2
Sava Šumanović, Dimitrije Bašičević Mangelos, Goran Trbuljak, Mladen Stilinović, Zenit
kustosi: Davorka Perić i Darko Šimičić

više...

Partitura za kraljicu i dva skakača RONDO, KNJIGA SNIMANJA

Tribine

01.12.2022. u 19:00 h četvrtak

„Film je opera, scenarij je libreto, a knjiga snimanja je partitura“  
(Ante Babaja)

Povodom izdavanja Knjige snimanja Zvonimira Berkovića, koja je zaslugom HDA poprimila oblik prave, ukoričene i za izlog spremne knjige, KIC priređuje javni razgovor o RONDU te o njegovom jedinstvenom autoru i veličanstvenim koautorima.

više...

PAMETNIJI GRAD 3.0 – FENIKS ILI APOKALIPSA?

Posebna događanja

02.12.2022. - 03.12.2022.

Dvije godine nakon dva razorna potresa u Zagrebu i Sisačko-moslavačkoj županiji čini se da se ništa po pogledu obnove tih područja ništa nije napravilo.
“Pametniji Grad”, bijenalna višegodišnja programska uspješnica Bacača sjenki koja se bavi gradom kao slojevitim resursom zajednice kroz izložbu i program “Pametniji grad 3.0 – Feniks ili Apokalipsa?” potiču raspravu o tome što se trebalo, moglo, može i treba napraviti da bi se ti gradovi i mjesta popravili, a stanovništvo smjestilo u pristojne domove, a institucije vratile u prvobitne ili napredne funkcije.

Tijekom programa (25. 11.- 14. 12. 2022.) koji osim u Pogonu i online za poprište uzima i zagrebački Kulturno informativni centar KIC u Zagrebu, više puta će biti prikazan dugometražni dokumentarni film Veljka Bulajića, legendarni, “Skopje 63” u produkciji Vardar filma i Jadran filma a zahvaljujući posudbi Hrvatske i Makedonske kinoteke. Ovaj film je nedavno, ove godine, na posebnoj projekciji reprizno prikazan na festivalu u Cannesu.

više...

RAZGOVOR S AUTOROM I FILMSKA PROJEKCIJA: VELJKO BULAJIĆ "SKOPLJE '63"

KINO

02.12.2022. u 16:00 h petak

U petak 2. prosinca 2022. u 16 sati, u sklopu projekta „Pametniji grad 3.0: Feniks ili apokalipsa?“, u KIC-u će se održati razgovor s Veljkom Bulajićem i projekcija njegovog legendarnog dokumentarnog filma „Skoplje '63“.

"Skoplje '63" jugoslavenski je dokumentarni film o razornom potresu magnitude 6.1 koji je zadesio Skoplje 1963. godine. Već tri dana nakon potresa u kojemu je uništeno kako se procjenjuje do 80 posto grada, Veljko Bulajić izašao je na ulice Skoplja i započeo snimanje. Iduća četiri mjeseca nastajao je materijal što ga je Bulajić dvanaest mjeseci osobno montirao u dugometražni film prikazan 1964. na festivalu u Cannesu i koji je na venecijanskoj Mostri proglašen najboljim dokumentarcem.

O snimanju filma, obnovi grada i vremenu u kojemu se sve događalo Veljko Bulajić reći će nam više u razgovoru koji će s autorom voditi Hrvoje Hribar.

više...

TESLA – PRILAGOĐAVANJE ANĐELA

Posebna događanja

20.12.2022. u 20:00 h utorak

Kazalište u KIC-u predstavlja

Zavirite kroz ključanicu njegove sobe i uđite u triler koji se odigrao u posljednjem satu Teslina boravka na zemlji.

Dana 7. siječnja 1943. godine u Nikolinu hotelsku sobu ulazi tajanstveni muškarac koji se predstavlja kao novinar. Sobarica hotela New Yorker sljedećeg će jutra Teslu zateći mrtvog s osmijehom na licu i to će biti „istina“.

više...