NORMALNOST ZABORAVA, NELAGODA PAMĆENJA

Tribine

05.04.2024. u 19:30 h petak

NORMALNOST ZABORAVA, NELAGODA PAMĆENJA
Sjeverni Jadran na ruševinama dvadesetog stoljeća
Razgovor o povijesti i politikama pamćenja u petak, 5. 4. u 19.30 h

Povodom nedavno objavljene knjige Natke Badurina Strah od pamćenja (Disput, 2023), razgovarat ćemo što su konkurentski narativi dvaju totalitarizama, vektori pamćenja, holokaustizacija narativa o ratnim stradanjima, višesmjerno pamćenje, memorijalna praksa i kultura kajanja, pojmovi koje je iznjedrio interdisciplinarni studij pamćenja.
Bit će riječi i o politikama pamćenja na sjevernom Jadranu kroz dvadeseto stoljeće, o razlozima straha od pamćenja antifašizma i komunizma, o holokaustizaciji žrtava nacističkog logora Rižarna San Sabba iz Trsta u (književnoj) kulturi traume, o mitologizaciji sjećanja na istarski egzodus u talijanskoj popularnoj, muzejskoj i službenoj kulturi pamćenja. Razmotrit ćemo i različite nacionalne strategije poučavanja povijesti i komemoriranja važnih povijesnih datuma, te obilježja pamćenja i (ko)memoriranja ratova u pograničnom području.

više...

POEZIJA TO GO - Druženje s pjesnicima

Tribine

08.04.2024. u 19:00 h ponedjeljak

Ponedjeljak, 8. 4. 2024. u 19 h
21. tribina Poezija to go - druženje s pjesnicima:
Nastupaju: Alojz Majetić, Božica Brkan, Biserka Goleš Glasnović, Marina Čapalija, Branislav Glumac i Sonja Zubović.
Glazbeni gosti su Zlatko Majsec i Ivan Vidović.
Voditeljica programa i autorica projekta je Sonja Zubović.
Poezija to go je projekt poticanja čitanja poezije namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Pokrenula ga je književnica i pjesnikinja Sonja Zubović iz ljubavi prema hrvatskom jeziku, pod motom „poezija je laboratorij jezika, a jezik je nukleus nacionalnog identiteta“.

više...

LET'S GET LIMINAL / KNJIŠKI MOLJAC 4. SEANSA

Tribine

09.04.2024. u 20:00 h utorak

LET'S GET LIMINAL
LIMINALNI PROSTORI I LABIRINTI
KNJIŠKI MOLJAC 4. SEANSA

Dolaskom toplijih vremena došlo je pravo vrijeme i za novo izdanje Knjiškog moljca, emisije Radio Studenta o teoriji književnosti i kulturi, uživo!

U četvrtoj po redu seansi, naziva “Let's Get Liminal: Liminalni prostori i labirinti”, voditeljice Ema Marača i Izabela Šegedin analizirat će prostore u kojima se lako izgubiti: liminalne prostore i labirinte!

više...

BETONSKI SPAVAČI: BUĐENJE PAMĆENJA

Tribine

10.04.2024. u 20:00 h srijeda

Susret s autorima i proizvođačima kapitalnog tv djela prilika je za rekapitulaciju značenja i znakova ovog velikog poduhvata grupe posebnih kreativaca.

Dokumentarna serija Betonski spavači u svoje tri sezone po četiri epizode razvija priču o odnosu arhitekture i promjenjivog društvenog konteksta na teritoriju koji je nekada objedinjavala Jugoslavija. Serija je fokusirana na arhitekturu i urbanizam nastao u socijalističkom periodu koji su obilježeni idejom nesebičnog društvenog doprinosa i optimističnom vjerom u bolju budućnost.

više...