ŽENSKA KRV

14.04.2017. - 13.05.2017.

U kolektivnoj svijesti muška krv reprezentira hrabrost, požrtvovnost, herojstvo, dok ženska krv, sasvim suprotno, podrazumijeva uglavnom nešto sramno, pogotovo kada je riječ o onoj menstrualnoj.

Ova izložba na kojoj sudjeluju isključivo žene, umjetnice sa svih strana svijeta, postavlja u fokus vjekovne predrasude te upozorava na činjenicu da je žensko tijelo istaknuti topos društvene i političke borbe za ljudska prava. 

Radovi su, na inicijativu talijanske kustosice Manuele De Leonardis, nastali na istim podlogama, na komadima platna koje je od početka pa do 60-ih godina 20. stoljeća služilo ženama kao tampon za apsorpciju menstrualne krvi.

Koristeći svaka svoj specifični jezik, umjetnice su nastojale istražiti različite socijalne i psihološke aspekte stupnjeva životnog razvoja te specifičnih funkcija žene (rođenje, pubertet, trudnoća, menopauza) kao i oblika represije kojima su povijesno izložene (obespravljenost, nasilje, ropstvo...).

Izložba je svoja prva izdanja imala u Italiji, a ove godine, uz sudjelovanje hrvatske predstavnice Vlaste Delimar, gostuje u zagrebačkoj Galeriji Forum te potom u Galeriji Rigo u Novigradu.

                                                                                                  GF

Kustosica izložbe:

Manuela De Leonardis

Izlažu:

Manal AlDowayan, Wafa Bahai,

Takoua Ben Mohamed, Tomaso Binga,

Rosina Byrne, Rupa Chordia-Samdaria,

Sara Ciuffetta, Karmen Čorak, Mila Dau,

Vlasta Delimar, Isabella Ducrot,

Silvia Giambrone, Maïmouna Guerresi,

Susan Harbage Page, Sasha Huber, Silvia Levenson,

Anja Luithle, Victoria Manganiello, Patrizia Molinari,

Yasuko Oki, Sofia Rocchetti, Anna Romanello,

Maria Ángeles Vila, Ruchika Wason Singh