VRAPČANSKI JASTUCI

07.12.2015. - 23.12.2015.

Izložba i radionica Vrapčanski jastuci treći su segment projekta Destigmatizacija. Cjelokupni projekt, razvijen u suradnji s pacijentima Psihijatrijske bolnice Vrapče i suradničkim timom koji je 2010. pokrenula umjetnica Andreja Kulunčić s psihoterapeutkinjom Dubravkom Stijačić, bavi se problemom diskriminacije i predrasuda prema ljudima koji boluju od duševnih bolesti i poremećaja. Projekt je usmjeren na njihovo osnaživanje na način da oni, kao pacijenti bolnice, sami budu akteri procesa destigmatizacije u javnosti.

Za vrijeme trajanja izložbe u Galeriji Forum rekonstruirat će se proces izrade jastuka koji se i dalje šiju u okviru terapijskih radionica u Bolnici Vrapče. Posjetitelji izložbe moći će sudjelovati u njihovoj izradi, odnosno  kupovati jastuke te na taj način sudjelovati u procesu destigmatizacije. Prihod od prodaje jastuka namijenjen je Udruzi za psihosocijalnu pomoć i rehabilitaciju koja pomaže pacijentima u Bolnici Vrapče.

Autorice projekta: Andreja Kulunčić (vizualna umjetnica), Dubravka Stijačić (defektologinja, socijalna pedagoginja i psihoterapeutkinja Klinike za psihijatriju Vrapče), kuna zlatica (dizajnerski tim), Vlatka Prstačić (voditeljica kreativnih radionica u Klinici za psihijatriju Vrapče)

Koautori jastuka: pacijenti Klinike za psihijatriju Vrapče

Suradnici: Hrvoje Bielen (web dizajn), Ivica Hrg (web programiranje), Irena Bekić (tekst), Ana Kovačić (koordinacija dijela projekta) i Sanja Baković (medijska kampanja)

Razgovori

Prostor izložbe će biti i otvoreni prostor rasprave o poroznoj granici između mentalnog zdravlja i mentalne bolesti. U Galeriji Forum za vrijeme trajanja izložbe održat će se serija razgovora na teme duševnog zdravlja koje će voditi psihoterapeutkinja Dubravka Stijačić.

Utorak, 8. prosinca u 18 sati: 'Depresija i kako se nositi s njom'

Četvrtak, 10. prosinca u 18 sati: 'Osobno iskustvo depresije' (izlaganje bivše pacijentice)

Utorak 15. prosinca u 18 sati: 'Kako sačuvati mentalno zdravlje: jesmo li mentalno zdravi ili mentalno bolesni?'

Četvrtak 17. prosinca u 18 sati: 'Dugotrajna nezaposlenost i mentalno zdravlje: što znači zaposlenje za psihičko zdravlje?'

 

Izložba ostaje otvorena do 23.prosinca 2015.

Izložbu su podržali Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Klinika za psihijatriju Vrapče

www.facebook.com/vrapci.org/

undefinedundefined