VERA JOSIPOVIĆ / Rasponi i dometi

21.10.2015. - 07.11.2015.

Otvorenje u srijedu, 21. listopada u 19 sati 

Slikarica Vera Josipović (1923.) diplomirala je na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti 1950. godine, kao pripadnica prve posljeratne studentske generacije. 
Nakon završene Akademije boravi u Parizu, a zatim, zajedno sa svojim tadašnjim suprugom Edom Murtićem i u New Yorku odakle potječu njezini gvaševi veduta svjetske metropole, kao svojevrsna umjerenija pratnja i paralela čuvenog, u domaćoj umjetnosti prekretničkog Murtićevog 'doživljaja Amerike'. 
Pedesetih godina prošlog stoljeća, Vera Josipović sudjelovala je na mnogim kolektivnim izložbama u zemlji, a od 1964. izlaže pretežno u talijanskim gradovima. 
U Galeriji Forum slikarica se ponovo predstavlja domaćoj publici nakon duge odsutnosti s domaće likovne scene. Veliki dio života, naime, ona provodi u Italiji i Švicarskoj da bi se u Hrvatsku vratila prije tek desetak godina. Stoga ova izložba predstavlja dragocjen susret s vrijednom autoricom čije će djelo za većinu posjetitelja biti pravo otkriće.
O Veri Josipović i njezinu radu Tonko Maroević, kustos izložbe i autor kataloškog predgovora, uz ostalo ističe sljedeće:
Kroz više od pola stoljeća neposustala rada prolazila je različitim morfološkim putanjama i odgovarala sasvim različitim motivskim i problemskim izazovima, da bi se gotovo u svim fazama i ciklusima potvrdila ozbiljnom razinom pristupa i kontinuiranom zaokupljenošću dinamizmom pokreta, pročišćenošću vizije i svježinom reakcije.
Definitivni povratak slikarice u domovinu, nakon dugotrajna izbivanja, nameće nam potrebu i obavezu prezentacije njezinih raspona i dometa, odnosno kritičkog vrednovanja i povjesničarskog uklapanja njezine dionice u kontekst hrvatskog slikarstva druge polovice XX. stoljeća. Do poželjne cjelovitije monografske izložbe, ova izložba, kojom se nakon više od šezdeset godina Vera Josipović ponovo samostalno u Zagrebu predstavlja, ima prvenstveno zadatak upozoriti na široku stilsku amplitudu i dosegnute oblikovne rezultate jednog polivalentnog i doista „nomadskog kretanja kroz život i stvaralaštvo. Ova izložba nužno naglašava velike kontraste između početnih, još postimpresionističkih, viđenja krajolika i gradova i potonjih, recentnijih, sasvim autonomnih kompozicionih i materičkih rješenja, optičkih senzacija i vizualnih izazova. Naizgled paradoksalno, s obzirom na upravo naznačenu oblikovnu polarizaciju, ova izložba također ima potrebu i obavezu posvjedočiti kako se u opusu Vere Josipović ipak slažu, nadovezuju i uspješno sintetiziraju dionice opusa, što ih je ona prethodno ostvarivala pod imenima Vere Murtić, odnosno Vere Jos. Doista, usprkos naglašenoj dihotomiji motivskih polazišta i korištenih sredstava stanovito jedinstvo nalazimo u težnji za što dinamičnijim artikuliranjem površine, za što slobodnijim tretiranjem kadra kao mjesta sabiranja gestualnih silnica ili fokusiranja raznih tokova svjetlosnog zračenja.

Na ovoj nevelikoj ali izuzetno značajnoj izložbi predstavljeni su tek fragmenti jednog bogatog opusa, odnosno naznake njegovih stilskih i tematskih mijena. U blizu dvadeset izloženih djela, gvaševa, ulja i radova na čeličnim pločama, moguće je notirati dojmljivu dinamiku razvoja kao i nedvojbenu konstantu autoričina talenta. 

 

Izložba ostaje otvorena do 7.studenog 2015.

VERA JOSIPOVIĆ / Rasponi i dometi

21.10.2015. - 07.11.2015.