UMJETNOST PRISVAJANJA

30.10.2017. - 18.11.2017.

Izložba se bavi  mehanizmima 'društvenog dogovora' odnosno propitivanjem granica između statusa umjetničkog djela i neumjetničkog predmeta te trenutkom preobrazbe jednog u drugo.

Izložena djela otvaraju mnoga specifična pitanja o problemima umjetnika i umjetnosti danas. Prisutna je kritika umjetničkog sustava i referiranje na njega, a zastupljeni su i radovi koji otvaraju egzistencijalna pitanja umjetnika, njihovo preživljavanje i snalaženje u svijetu (umjetnosti). Nadalje, uz radove koji promišljaju svakodnevni život i djelovanje umjetnika uključeni su i oni koji se bave političkim i tržišnim vrijednostima u sferi umjetnosti.

Osim što produciraju djela u konvencionalnom smislu, umjetnici barataju pronađenim  i prisvojenim  objektima,  kopijama i  otuđenim artefaktima koji njihovom odlukom odnosno promjenom konteksta postaju vlastiti umjetnički radovi. Neki  od radova zastupljenih na izložbi   još  su nedefiniranog statusa. Ovaj se treba ostvariti u procesu samog izlaganja, kroz igru zamjene uloga unutar institucionalnog okvira - uloge umjetnika i kustosa.

Sljedeće pitanje koje izložba otvara fenomen je vidljivosti umjetnosti u društvu. Tumačeći tu vidljivost kao činjenicu koja ovisi o društvenom prihvaćanju odgovarajućeg perceptivnog stava, radovi ovih umjetnika potvrđuju misao Arthura Dantoa koji kaže: Nema umjetnosti bez onih koji govore jezikom svijeta umjetnosti.

GF

Izlažu:

Walter Benjamin, Dino Bićanić, Boris Cvjetanović, Tanja Dabo,Sandro Đukić,Tomislav Gotovac, Igor Grubić, Sanja Iveković, Božena Končić Badurina, Antun Maračić, Marko Marković, Dalibor Martinis, Predrag Pavić, Mladen Stilinović, Slaven Tolj, Goran Trbuljak

Kustosica:

Davorka Perić