TLO / Domagoj Rogina

16.02.2024. - 16.03.2024.

U petak, 16.2. u 19 sati u Galeriji Forum, Teslina 16, otvorit će se izložba Domagoja Rogine pod naslovom Tlo.

Novi radovi Domagoja Rogine materične su i ekspresivne slike s temama iz prirodnog svijeta, kojima umjetnik progovara o svome iskustvu, kao i općenito ljudskom iskustvu i mogućnosti samospoznaje. Njegovi motivi su prazne pučine, procjepi u hridinama, morski psi i pusti proplanci, naizgled neprijateljski nastrojena priroda u kojoj se može naslutiti romantički, gotovo patetičan osjećaj usamljenosti čovjeka u svijetu. Ta je ekspresija opravdana vještim, dramatičnim kompozicijama, igrama monokromijom, naglašavanjem materije.

U predgovoru izložbe kustos Feđa Gavrilović, voditelj Galerije Forum, navodi: „Iza svakog djela koje je dovršeno, protumačeno, kategorizirano i klasificirano, postoji ono deformirano, nedovršeno, kvazimodovsko, nakazno. Nešto u stalnom formiranju. To je neodgovorivo pitanje, nesigurnost, sumnja, stalno rastvaranje i brojne neprimjetne mutacije, sedimentacije i transformacije (što nas, opet, povezuje s Rogininom čestom prirodoslovnom i geološkom tematikom).

Strah od neočekivanog u korijenu je svakog ljudskog iskustva, pa i onog estetskog. Baš zato ga, mazohistički, volimo nadraživati, poticati, zavirivati preko ruba nelagode. Roginine slike dobar su pokazatelj upravo toga, jer ostavljaju otvorenima rasklimana vrata prema čudovišnom, nespoznatljivom naličju stvarnosti.“

Domagoj Rogina rođen je 1989. u Varaždinu. Diplomirao je slikarstvo u klasi Damira Sokića na Nastavničkom odsjeku na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu 2017. godine. Dobitnik je godišnje nagrade HDLU-a za najboljeg mladog umjetnika 2022. godine. Dosad je izlagao na tridesetak skupnih izložbi od kojih izdvaja Bijenale slikarstva, 13. i 15. Erste Fragmente te 32. i 35. Salon mladih. Samostalno je izlagao osam puta. Od 2018. godine radi kao profesor likovne kulture u Centru za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj u Zagrebu.

Izložba se može pogledati do 16.3.2024.