TABULA RASA no 2

11.11.2022. - 03.12.2022.

DANI SRPSKE KULTURE u organizaciji SKD „PROSVJETA“ ove godine odvijaju se pod godišnjom temom „VEZE ZAGREB – BEOGRAD“. Riječ je o vezama koje su tijekom 20- og stoljeća stvarali umjetnici i intelektualci, rođeni u Hrvatskoj, a djelovali u Srbiji i obrnuto, te stvarali zajednički kulturni krug okupljen oko istovjetnih svjetonazora i ideja u europskim gradovima.

Počevši od dvadesetih godina prošlog stoljeća Zenita i Save Šumanovića, preko umjetnika i umjetničkih grupa, kulturnih centara i kino klubova koji su stvarali isprepletenu umjetničku scenu u periodu od 60–tih do 90–tih godina 20. stoljeća među kojima su značajni umjetnici poput Tomislava Gotovca, Neše Paripovića, Mladena Stilinovića, Raše Todosijevića i Dimitrija Bašičevića Mangelosa, Marine Abramović, Vlade Marteka i drugih koji su obilježili to multikulturalno, dinamično razdoblje poslijeratnih neoavangardi, konceptualne umjetnosti i performancea.
Programom želimo ukazati da je riječ o otvorenom i uvažavajućem kontinuitetu, nasilno prekinutim ratovima, o čemu svjedoče brojne kulturne veze i suradnje kroz književne časopise, zenitizam najartikuliraniji avangardni projekt u našoj kulturnoj povijesti, međunarodnog statusa, sa Zagrebom kao jednom od europskih prijestolnica predratne avangarde. Program Dana srpske kulture zaokružujemo primjerima najnovijih umjetničkih veza nakon revizionističkog kulturno informacijskog raskida devedesetih.

Izložbeni projekt Tabula Rasa prikazuje na primjerima izabranih djela istaknutijih umjetnika i umjetnica visoke domete postignute u okviru intenzivne razmjene ideja i praksi na relaciji Zagreb – Beograd, kao i u regiji u posljednjih 100 godina. Izložbeni postav koncipiran je kao niz poglavlja u kojima se ističu pojedini opusi u međusobnom povezivanju, interakciji i konfrontaciji tvoreći novu i dinamičnu mrežu.
Naziv Tabula Rasa u ovom projektu označava situaciju permanentnog i naizmjeničnog ispisivanja i brisanja, nultu početnu poziciju novog početka označenog učenjem abecede, te pisanjem novih riječi i rečenica. U opusu Mangelosa, umjetnika koji zauzima centralno mjesto na izložbi, tabula rasa je novi početak, crna površina na kojoj je prebrisan prethodni sadržaj. Novi sadržaj kojim umjetnik ispunjava praznu površinu je utemeljen na negaciji i dekonstrukciji prethodnog rada i znanja. Iz ove pozicije Tabula rasa ispisuje fragmentarnu kronologiju ispunjenu neshvaćanjem, prekidima, sukobima, odbacivanjem i neprepoznavanjem. To je niz mjesta u nelinearnoj povijesti borbe za novu umjetnost i dinamičnu kulturnu scenu ovog prostora u ne tako davnoj povijesti. Finalno mjesto predstavljaju djela umjetnika koji nadilaze uobičajene prakse i otvaraju sasvim nove vidike primjerene novom vremenu.

 
Književni program pod nazivom Blind date u goste nam dovodi troje autora iz regije, koji će biti dočekani i ugošćeni od strane troje zagrebačkih kolega. Gorana Vojnovića koji dolazi iz Ljubljane dočekat će Monika Herceg. Zvonka Karanovića iz Beograda dočekuje Đurđica Čilić, a Ognjenku Lakićević iz Beograda ugostit će Sven Popović. Na Danima svjedočit ćemo njihovom upoznavanju prema zamisli regionalne književne ikone Marka Tomaša. Kroz razgovor, prvenstveno o književnosti i glazbi te umjetnosti općenito autori će se upoznavati i otkrivati međusobno i tako publici približiti svoj rad ali i odnos spram umjetnosti, otkriti vlastite glazbene preferencije i životne svjetonazore kojima su vođeni u svom radu i životu.
 
U ovogodišnjim Danima srpske kulture, filmski, posebno dokumentaristički program u selekciji Dine Pokrajac, eksperimentalni program filmskih karizmatika, te kazališne predstave i igrani film s temama koji ukazuju na društvene fenomene karakteristične za čitavu regiju ukazuju na ponovno uspostavljanje kulturnih u veza, suradnje i koprodukcije. Potražite više u
Programu.  

DISKURZIVNI PROGRAMI UZ IZLOŽBU

11.11.2022. 18:00 Predavanja i filmovi o Savi Šumanoviću:

Darija Alujević, Jasenka Ferber–Bogdan, Arhiv za likovne umjetnosti HAZU

Jovana Lakić, Galerija slika Sava Šumanović – Šid

Filmovi:

Šumanović - komedija umetnika, režija: Branimir Dimitrijević, Boris Miljković scenario: Branko Vučićević uloge: Ljubivoje Tadić, Adrijana Videnović, Ivana Marković, Paolo Magelli, Jovan Ristić, Nebojša Krstić, Srđan Šaper, Rastko Tadić, Goran Gajić, Raša Todosijević...,

RTS, 1987.
Slikar i beračica grožđa, redatelj: Lorencin, 2022.

Mjesto: Zagreb, Preradovićeva 21

11.11.2022. 20:00 Otvorenje izložbe TABULA RASA no.2

Sava Šumanović, Dimitrije Bašičević Mangelos, Goran Trbuljak, Mladen Stilinović, Zenit

Mjesto: Galerija Forum, Zagreb, Teslina 16

12.11.2022. 18:00 Predavanje Dubravka Đurić: 

“Maga Magazinović i njene učenice, Zenit, vizuelna i konkretna poezija i quorum između

Beograda i Zagreba”

Mjesto: Zagreb, Preradovićeva 21 (video projekcija via zoom)

12.11.2022. 20:00 Predavanje Miško Šuvaković:

“Ne/Očekivane razmene: Nove tendencije

(Koloman Novak, Zoran Radović i Biljana Tomić u Zagrebu), Aprilski susreti (Grupa šest autora u Beogradu) i sasvim liberalne participacije (Damnjan u Galeriji suvremene umjetnosti, Marina Abramović u Galeriji suvremene umjetnosti u Zagrebu, Grupa A3 na Ilici, Grupa 143 u Galeriji Novoj, Gorgona u SKC-u i tajnoviti mitovi o Kniferu i Mangelosu između Zagreba i Beograda”)

Mjesto: Zagreb, Preradovićeva 21 (video projekcija via zoom)

16.11.2022. 19:00 Diana Nenadić: Predavanje i filmske projekcije Eksperimentalni film u Jugoslaviji

Filmovi: Dušan Makavejev: Prokleti praznik, Boje sanjaju, Zagreb film, Splitski kinoklubaši u Beogradu, Martinac, Nakić

Mjesto: KIC, Docukino, Zagreb, Preradovićeva 5

21.11.2022. 18:00 Razgovor s Vladom Martekom / moderiraju Darko Šimičić, Davorka Perić

Mjesto: Zagreb, Preradovićeva 21

30.11.2022. 19:00 Predavanje Darko Šimičić: Tomislav Gotovac Story, filmovi Tomislava Gotovca

Mjesto: Zagreb, Preradovićeva 21

02.12.2022. 18:00 Una Popović, MSU Beograd, Uvodno predavanje o radu Zorana Popovića

Projekcija filma: Zoran Popović: Borba u New Yorku, 50 min., 1976.

Mjesto: Zagreb, Preradovićeva 21

02.12.2022. 19:30 Una Popović, MSU Beograd, Uvodno predavanje o radu Neše Paripovića

Projekcija filma: Neša Paripović: N.P. 1975, 27 min., 1977.

Mjesto: Zagreb, Preradovićeva 21

03.12.2022.18:00 Darko Šimičić: Mangelos: Najlepše je ne biti prisutan

Mjesto: Zagreb, Preradovićeva 21

IZLOŽBA Galerija Forum, Teslina 16 / petak, 11.11. – subota, 3.12.2022.

ponedjeljak - petak 12 - 20 sati, subota 10 -14 sati