SVJETLAN JUNAKOVIĆ - IZVAN SEBE

08.04.2022. - 07.05.2022.

Svjetlan Junaković izložit će svoje nove skulpture koje pokazuju njegov duhovit i nekonvencionalan pristup umjetnosti koji ga izdvaja od većine suvremenih hrvatskih autora. Uz njih, na izložbi će prvi puta biti prikazani i Junakovićevi erotski crteži iz 2016., koji pršte vještinom i ludizmom.

Voditelj Galerije Forum i kustos ove izložbe Feđa Gavrilović piše u predgovoru: „Humor kojim su ispunjene skulpture Svjetlana Junakovića ima u sebi nešto vudialenovsko – istovremeno jednostavno, pa čak i banalno, ali i vrlo precizno pogođeno. Woody Allen je u filmovima spajao nasljeđe slapstick komedija i Bergmanova egzistencijalizma, a Svjetlan Junaković spaja igračke i vizualne dosjetke s podjednako smiješnom i tragičnom vizijom ljudskog života. Što su drugo skulpture pod nazivom Izvan sebe, figurice koje hvataju vlastitu glavu, nego vizualizirana metafora suvremenog čovjeka? 'Moram si naći glavu', govore mnogi današnji ljudi. Život nam je stalna utrka od jedne senzacije do druge, stalno loptanje s vlastitom glavom i njezino ubacivanje kroz gol-linije ambicioznih poslovnih rezultata i intenzivne zabave. Kao posljedica toga nigdje i nikada nismo prisutni, a neke senzacije, poput osjećaja lijepoga (a da ne spominjem osjećaj unutarnjeg mira), gotovo su nam potpuno izgubljene. Ali, radimo onda s površnim, kao da mi govori Junaković. Možda je na to Gurđijev mislio kada je predložio četvrti put prema spoznaji, put prevaranta koji nije posvećen niti jednoj disciplini, ali je upoznat sa svima?“

Svjetlan Junaković rođen je u Zagrebu 1961. Diplomirao je kiparstvo na Accademia di Belle Arti di Brera u Milanu 1985. godine. Autor je brojnih autorskih knjiga za djecu koje su izdane u više od 30 zemalja svijeta i koje su nagrađivane s desecima međunarodnih nagrada. Za knjigu Gran libro de los retratos de animales nagrađen je nagradom Bologna Ragazzi Award u Bologni 2008., te za najbolju knjigu u Španjolskoj (2007.) i u Italiji (2008.). Dva puta je, kao hrvatski predstavnik, bio nominiran za Hans Cristian Andersen Illustrator Award, najznačajniju nagradu za dječju ilustraciju. Od 2016. godine ekskluzivno objavljuje knjige za The Magic Elephant Books, izdavača iz Narodne Republike Kine. Predaje na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izložba se može pogledati do 7. svibnja 2022.