SVE JE OTROVANO I SVE SKAČE - Miro Župa

09.10.2023. - 06.11.2023.

U ponedjeljak, 9. 10., u 19 sati u Galeriji Forum u Teslinoj 16 otvorit će se izložba Mira Župe pod naslovom Sve je otrovano i sve skače.

            Za ovu izložbu Galerija Forum transformirat će se muralima i strip crtežima Mira Župe, uz koje će se postaviti i nekoliko njegovih skulptura u jedinstvenom fluktuirajućem ambijentu, ispunjenom neobičnim likovima iz njegovih stripova i njihovim zaumnim i duhovitim izjavama. Likovnost Župinog izričaja i divljina koju njegovi crteži posjeduju suočavaju gledatelja s inovativnim i hibridnim pristupom mediju između crteža (odnosno slike, ili skulpture) i stripa.
            Njegove strip-slike imaju strukturu koana, zen budističkih zagonetki kojima je rješenje obično u besmislenoj izjavi. Na taj način, oni vode do trenutačnog buđenja koje se događa mimo očekivane logike, odnosno ljudskog racija. Na taj način Župine strip-crteže tumači kustos ove izložbe, voditelj Galerije Forum Feđa Gavrilović: „Jednostavne rečenice na njima koanski su nelogične i duhovite, dok odjekuju brojnim značenjima i asocijacijama. A sva ta značenja i asocijacije samo prolaze kroz naš um, da bismo ih odmah odbacili. Ti iskazi stoje kao čudnovate, apsurdne činjenice, za koje smo uvjereni da su ispunjene dubokim smislom.
I njegov je likovni izričaj sličan: trenutačan, oštar, kaligrafski. Kao da i svi ti smiješni likovi s njegovih crteža, slika i skulptura nastaju brzim i izravnim uvidom u srž postojanja, te sadrže mudrost koja nam tu srž približava. Ta je mudrost blesava, apsurdna i naizgled izvrće sve naše umom uspostavljene kategorije i ismijava se svim mogućnostima našega iskustva. Ali, takva je i stvarnost sama, kada je uvidimo iza privida koji živimo.“
 

Izložba se može pogledati do 6.11. 2023. 

Miro Župa rođen je 1978. u Splitu. Diplomirao je kiparstvo na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti. Bavi se skulpturom, slikarstvom, stripom, ilustracijom. Djelovao je kao dio strip-kolektiva Komikaze i jedan je od autora stripa Lavanderman. Njegovi radovi mogu se vidjeti na zidovima urbanih klubova i u izdanjima suvremenog underground i alternativnog stripa. Ostvario je specifičan izričaj koji spaja apsurd i jednostavan crtež ostvaren velikom lakoćom. Izlagao je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama.