Što bi nam priroda rekla kad bismo postavili prava pitanja?

25.03.2024. u 19:00 h ponedjeljak

Umjetnički paviljon u Zagrebu

Što bi nam priroda rekla kad bismo postavili prava pitanja?

skupna izložba na temu planetarnih međupovezanosti

Galerija Forum, Teslina 16 - otvorenje 25.03.2024. u 19:00 h

Galerija na katu, Preradovićeva 5 -  otvorenje 02.04.2024. u 19:00 h

Trajanje izložbe: 25. 3. - 22. 4. 2024.

Kustosica: Ivana Meštrov

Umjetnici.e: Ursula Biemann, Mirna Kutleša, Labverde, Jodie Mack, Tonka Maleković, Ana Zubak (Tajno šumsko društvo), Josip Poljak i građa Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja

U današnje doba jakih polariteta i ambivalentnosti, koje u lokalnom kontekstu nerijetko rezultiraju kapitalizacijom kvadrata nauštrb šuma, ali i uz sve jače odjeke kritike antropocena - geološkog razdoblja u kojem ljudska kolektivna djelatnost dominira nad okolišem i vodi ka razarajućim klimatskim promjenama, scenariju sveopćih kolapsa i izumiranja, ovaj izložbeni projekt bavi se spekulativnim, filozofskim, znanstvenim strategijama dobre kohabitacije.

Vrijedi se zapitati: Koje su priče moguće dok smo (još) tu? Što znači biti čovjek povezan s drugima iliti prirodom što uključuje sve ne-ljudsko ili više-nego-ljudsko? Kako misliti kolaborativna preživljavanja i ekološki osvještenije koegzistencije? Koja drevna znanja vrijedi otkopati?

 Radovi na izložbi variraju od biosemiotičkih meditacija na primjeru klimatskih promjena i autohtonih ekologija južne hemisfere do kolektivnih istraživačkih mapiranja Amazonije i kritičkih sagledavanja dominacija ljudske vrste naspram one životinjske kroz povijest.

Tijekom izložbe posjetitelji će se moći okušati i u Fitnesu za neizvjesne vrste koji potiče ljudsku vrstu da kanalizira svoje tjelesno iskustvo kroz fizički pokret dok istovremeno preispituje i isprepliće fitnes prakse s ekološkim konceptom oponašanja više nego ljudskih svjetova. Koristeći praksu mimikrije, ove somatske vježbe mijenjanja oblika mogu se smatrati relacijskim alatima za pronalaženja novih načina otpora, suočavanja i tugovanja. Konkretno, mogu pomoći polaznicima svih kretnih sposobnosti da se pozabave vlastitom eko-tjeskobom i tugom za okoliš. Kako bi rekla Donna Haraway, da se nose s nevoljom u koju smo se samoinicijativno kao ljudi zapetljali, na rubu šestog izumiranja. Participativne intonacije su i radovi, radioničkog tipa, koji potenciraju osnaživanje veza s prirodom, empatiju i ekološku svijest za sve dobne skupine kroz nekonvencionalni pristup okolišnoj opservaciji i učenju o prirodi kroz igru.

Poveći izložbeni segment čini i mikro-zbirka uspostavljena u suradnji s kustosima i kustosicama Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja, koja popraćena filozofskim i antropološkim tekstovima Vincianne Despret i Philippe Descole te premrežena s istraživanjima Elizabeth Kolbert o klimatskim promjenama, osim što stvara jedno novo i neobično prisustvo u izložbenom prostoru Galerije Forum, nadilazi dihotomiju priroda-kultura, dekonstruirajući antropocentrične interpretacije.

Izložbu će popratiti i darwinovska čitalačka grupa, predavanja na temu suživota s invazivnim vrstama i spekulativne ekologije te niz intergeneracijskih radionica.

U sklopu izložbe ostvarena je suradnja s Galerijom SPOT kroz panel-diskusiju Čitanje prirode-institucionalizacija prirode pomoću fotografije/ popratni program izložbe Ptice Katarine Ivanišin Kardum.

 Partner izložbe: KIC. Kulturno informativni centar

Suradnja: Hrvatski prirodoslovni muzej

Organizacija i produkcija: Umjetnički paviljon u Zagrebu

 Program Umjetničkog paviljona podržava: Ministarstvo kulture i medija RH; Grad Zagreb, Ured za kulturu i civilno društvo i Turistička zajednica Grada Zagreba

Raspored događanja:

https://umjetnicki-paviljon.hr/sto-bi-nam-priroda-rekla-kad-bismo-postavili-prava-pitanja/