ROBOVI, ZEMLJA JE ZVIJEZDA / Dušan Gačić

06.05.2024. - 08.06.2024.

U ponedjeljak 6. svibnja u 19 sati, u Galeriji Forum otvorit će se izložba Dušana Gačića Robovi, zemlja je zvijezda. Izložba je producirana u suradnji sa 17. Subversive festivalom.

Dušan Gačić predstavit će crteže i strip stranice nastale prema motivima Krležine drame Kristofor Kolumbo, napisane 1917., s posvetom Lenjinu. Riječ je o revolucionarnoj i simbolističkoj drami koja svoju aktualnost ponovno dobiva danas, kada svijet ponovno traži put prema „novoj zemlji“ kao metafori drugačijeg društvenog uređenja. Gačić će predstaviti table iz stripa čije se izdavanje očekuje za 2024., a uz njih izložba će prikazati i njegove table iz strip adaptacije Krležina Banketa u Blitvi, iz 1990ih.

Kustos izložbe je voditelj Galerije Forum, Feđa Gavrilović, koji o Gačićevu Kolumbu piše: „Gačićeve sjene idealni su glumci Krležinih Legendi. To su personificirani društveni elementi: snage progresa i one koje zagovaraju stagnaciju, profiteri, čuvari sustava, vizionari i robovi. Ovdje je riječ o političkoj drami, kadriranoj u dinamičnim scenama u kojima nisu važni detalji scenografije ni fizionomije likova. Same ideje sukobljene na Krležinoj pozornici u Gačićevu su stripu dovedene na rub apstrakcije. A kako bi se još više naglasila drama idejnog sukoba progresa i društvenog konzervativizma, Gačić na lijevim (parnim) stranicama svoga stripa crta table koje se sastoje od samo jedne slike, to jest od jedne kompozicije. Ona je, najčešće, gotovo potpuno apstraktna. Tu se mogu iščitati inspiracije u prizorima valova, pučine, zaobljenog horizonta nad kojim je sunce i karavele koja poskakuje u oluji, ali i to su prikazi sraza elemenata, ovoga puta iskazani potpuno likovnim sredstvima. Odnosi ploha, linija, tamnina i bjelina sugeriraju sukob koji je u osnovi Krležine drame.“

Uz njega, tekst u katalogu piše i povjesničar umjetnosti Frano Dulibić: „Gačićev likovni izraz već desetljećima je prepoznatljiv. Njegova linija je tanka, često skicozna bez obzira na to služi li se olovkom ili ugljenom. Puno pažnje posvećuje prostoru, iako ga ne definira do kraja kao što je to i slučaj s likovima koji samo djelomice izranjaju iz površine papira. Gotovo svakom crtaču stripova iznimno je važan pokret, a Gačić i u ovom projektu pokazuje da je pokret temelj za stvaranje osjećaj dramatske napetosti. Važnost pokreta istaknuo je već u prostoru, u ogromnoj snazi gibanja ogromnih valova na kojima je brod mala i gotovo nemoćna ljuska, a potom i u pokretima ljudskih figura, pojačano rakursima iz kojih ih prikazuje s čestim korištenjem žablje perspektive.“

Dušan Gačić rođen je 1958. u Zagrebu. Nakon gimnazije diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1981. godine. Bavi se stripom, animiranim filmom, ilustracijom, fotografijom, kombiniranim likovnim tehnikama, teorijom stripa i pedagoškim radom. Stripove je objavljivao u Večernjem listu, Vidicima, Mladosti, Studentskom listu, Modroj lasti, Divljem oku, Strip reviji, a od 1985. godine izlagao ih je više puta, i to na Salonu stripa u Vinkovcima, Zagrebu, Beogradu, Varaždinu, Rijeci, te Groningenu, Hamburgu, Solunu. Nekoliko je puta nagrađivan za strip. Pokretač je i izdavač strip-fanzina, e-zina, časopisa Flit; osnivač je Multimedijalne strip-grupe Divlje oko; jedan je od osnivača i strip-udruge Forum. Poznatiji stripovi ovog autora objavljeni su u nekoliko knjiga: Poezija u stripu, Trilogija (Dnevnik, Kuća paukova, Grad u mraku), Okus pepela.

Izložba se može pogledati do 8. 6. 2024.