PRIČE ZA MALU DJECU - Davor Dmitrović

24.03.2023. - 24.04.2023.

U petak, 24. ožujka u 19 sati u Galeriji Forurm otvorit će se izložba Davora Dmitrovića pod nazivom Priče za malu djecu.

Riječ je o novom slikarskom ciklusu Davora Dmitrovića u kojemu ovaj autor nastavlja proučavati vlastiti figurativni izraz, s temeljima u figuraciji 1980ih koji podrazumijeva duhovite i narativne prizore s neproporcionalnim figurama. U svome dosadašnjem radu Dmitrović se bavio muško- ženskim odnosima ironizirajući mačizam i tradicionalne rodne uloge. Sada odlazi dublje u prošlost i etnologiju, proučavajući bajke i gradeći ironijski odnos s arhetipovima koje one uspostavljaju. Na tragu teorija izloženih u Morfologiji bajke sovjetskog etnologa Vladimira Propa, Dmitrović dekonstruira poznate narative (o Snjeguljici, Crvenkapici, Jacku i stabljici graha) nerijetko mijenjajući spol njihovom protagonistu ili protagonistici. Na taj način aludira na ono iz čega su bajke proistekle – kolektivnu podsvijest – i spaja je s osobnom podsviješću, s vlastitim idom preopterećenim erotikom. No, duhovite interpretacije Davora Dmitrovića nisu samo osobne fantazije i želje, nego humoran pogled na čovjeka i ljudsku kulturu, na priče i tradicije proistekle iz dubokih slojeva kulture i pojedinačne psihe. Stilski njegov opus nastavlja brojne potencijale figurativne umjetnosti druge polovine 20. stoljeća – od njemačkih Novih divljih, pa do Leipziške škole.

Davor Dmitrović rođen je 1989. Diplomirao je na zagrebačkoj Akademiji Likovnih Umjetnosti, nakon čega upisuje doktorat na China Art Academy u Hangzhou u Narodnoj Republici Kini. Iza sebe ima solidan niz nagrada, grupnih i samostalnih izložbi. Motivsko - stilski rasponi koje do sada pokazuju njegovi radovi sežu od duhovite i senzualne slike svakodnevnice, autobiografskih priča do umjetničkih istraživanja grafičkog i slikarskog medija. Njegov vizualni jezik obuhvaća apstraktno, odnosno monokromno slikarstvo, kao i figurativne crteže i slike s naglaskom na narativ u kojima istražuje slikarski medij i crtež.

Izložba se može pogledati do 24.4.2023.