Predstavljanje kataloga izložbe Vesne Pokas

08.12.2017. u 20:00 h petak

Izložba je održana u Galeriji Forum od 7. do 21. listopada, a njezin katalog evocira kretanje kroz jedinstvenu prostornu instalaciju, odnosno slikom dosljedno provodi kroz tu 'izložbu bez izložaka'. Naime, materijalni elementi koje je Vesna Pokas unijela u interijer galerije nisu bili umjetnički predmeti nego instrumenti katalizacije doživljaja konkretnog prostora. Objašnjavajući ga ponajprije samoj sebi, umjetnica potvrđuje njegove značajke, no istodobno ga i transformira kako bi upozorila na njegove manje uočljive potencijale.

Poduzimajući hrabru gestu blokiranja većeg dijela staklene stijene prema ulici izvela je transparentan kvadratni crtež egzaktnom linijom nepokrivenog dijela stakla. Sa staklom je nastavila i intervencije u interijeru. Postavila je niz tankih staklenih cijevi te njima povezala pod i stropnu gredu tvoreći tako rahli zid i formirajući uski svjetlosni koridor kojim se mijenjao uobičajeni smjer kretanja kroz Galeriju.

Sigurnost gotovog artefakta i relativno lagodnog korištenja galerijskog 'skrovišta' Vesna Pokas zamjenila je neizvjesnom avanturom suočavanja s ambijentom, ispitivanjem njegovog značaja i zračenja. Pristupila mu je istodobno s prijateljskim razumijevanjem i oponirajući njegovu konvencionalnom korištenju stvarajući umjetnost vibrirajuću i živu, naizmjence uhvatljivu i izmičuću, a boravak u 'korigiranom' prostoru i njegov novi doživljaj ekvivalent je otkriću naše vlastite duhovnosti, izvan i iznad materijalnih premisa koje je uokviruju.

A.M.

Vesna Pokas rođena je 1959. godine u Sisku. Interfakultetski studij Akademije likovnih umjetnosti i Filozofskog fakulteta u Zagrebu završila je 1984. godine. Od tada pa do danas ostvarila je petnaestak samostalnih i sudjelovala na brojnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu.

Dobitnica je više nagrada za svoj rad.

Živi i radi u Zagrebu.