OVERDEVELOPED - Fedor Vučemilović

01.09.2023. - 23.09.2023.

U petak, 1. rujna u 19 sati, u Galeriji Forum otvorit će se izložba Overdeveloped Fedora Vučemilovića.

Izložba predstavlja multimedijski ciklus Fedora Vučemilovića nastao za vrijeme njegova boravka u New Yorku i Washingtonu 2022. Vučemilovićev dosadašnji rad proteže se na područje konceptualne i post-konceptualne umjetnosti, likovne umjetnosti, proširenih medija fotografije i videa, a u svakom od navedenih područja pokazivao je sklonost eksperimentiranju i pomicanju granica. Takav pristup i promišljanje rezultirali su umjetničkim opusom koji uključuje sve vrste foto medija, a na tom tragu nastao je i ovaj ciklus kojim bilježi ritam i strujanja golemog New Yorka.
Svoju infiltraciju na spektakularni i ekstravagantni Manhattan Fedor Vučemilović je dokumentirao u stilu koji uspijeva spojiti reportažnu i konceptualnu fotografiju. Obilazeći galerije i ateljee Vučemilović nam prenosi duh mjesta u fotografiji, videu i zvuku, a također ga kontekstualizira unutar hrvatske umjetnosti. Tako uspostavlja dijalog s poslijeratnim modernizmom koju simbolizira platno iz njujorškog ciklusa Ede Murtića; suvremenim slikarstvom, koje predstavlja slika Stipana Tadića, koji trenutno živi u New Yorku i s kojim se tamo Vučemilović družio; te s vlastitim opusom kroz nekoliko fotografija kojima ovdje daje nove interpretacije. Takav režijski i esejistički postupak u kojemu Vučemilović svoja iskustva povezuje s onima mlađeg sebe, svoga prethodnika i svoga suvremenika, rezultirali su ovim izložbenim konceptom u kojemu je fotografova ličnost središnja.
Kustos izložbe i autor predgovora voditelj je Galerije Forum, Feđa Gavrilović, koji navodi kako je Vučemilović: „u New Yorku vidio grandioznost fantastičnih i legendarnih gradova kao i indiferentnost prema ljudskim životima kakva se može osjetiti u prirodi. Svojim je fotografijama prenio one njujorške 'manners free and superb' koje je opjevao Whitman u Mannahatti. Je li overdevelopment ovoga grada ohola pretjeranost, ili tek logična posljedica razvoja zapadne civilizacije? Produkt njezina bujanja, naoko bez kraja, u kojemu se samo možemo izgubiti u senzacijama, pa i sami postati jedna senzacija, te tako uroniti u taj intenzivan život?“

undefined

undefined

Fedor Vučemilović rođen je 1956. u Splitu. Na Akademiji za kazalište, film i televiziju u Zagrebu, diplomirao je 1991. filmsko i televizijsko snimanje. Uz profesionalno bavljenje fotografijom, filmom i umjetničkom djelatnošću, od 1975. do 1980. djeluje i kao član Grupe šestorice autora s kojom organizira izložbe-akcije te pokreće časopis Maj 75. i aktivno sudjeluje u izgradnji vizualnog identiteta alternativne kulture u Zagrebu 70-ih i 80-ih godina 20. stoljeća. Njegov umjetnički rad proteže se na područje konceptualne i post-konceptualne umjetnosti, likovne umjetnosti, proširenih medija fotografije i videa, a u svakom od navedenih područja pokazivao je sklonost eksperimentiranju i pomicanju granica. Takav pristup i promišljanje rezultirali su umjetničkim opusom koji uključuje sve vrste foto medija, od obiteljske preko eksperimentalne fotografije do iskustva rada na filmu.
Izložba se može pogledati do 23.9.