MILAN PAVIĆ: UREDI, KAVANE, ATELJEI

05.03.2021. - 27.03.2021.

Od petka 5. ožujka, u Galeriji Forum, u Zagrebu, od 19 sati, uz sva pridržavanja zdravstvenih mjera, može se pogledati izložba fotografija Milana Pavića.

Izložba se zove Uredi, kavane, ateljei, a na njoj će biti prikazan odabir portreta hrvatskih umjetnika koje je Pavić snimio tijekom svoga života.

Rođen u Daruvaru 1914., Milan Pavić je, kako piše Josip Depolo u njegovoj monografiji (u izdanju Spektra iz Zagreba, 1986.) svoj prvi kontakt s novinama ostvario u istom gradu 1934., razgovarajući s Franjom Fuisom, zagrebačkim novinarom poznatim po izuzetno zanimljivim reportažama. Fuis je mladoga Pavića povezao s redakcijom Novosti, gdje je on od 1935. počeo objavljivati reportaže iz rodnog mu Daruvara. Iste je godine dobio svoj prvi fotoaparat i to kao nagradu redakcije časopisa Panorama iz Beograda, jer je u Daruvaru za njega sakupio 27 pretplatnika. Tako je započela karijera upisana u povijest hrvatske fotografije. Nakon rata Pavićev talent i ljubav prema fotografiji brzo su prepoznati. Snimao je visoke državne događaje, Zagreb iz zraka, što je tada bilo složen poduhvat, kao i spomenike gradova i različite narodne tradicije za monografije. Svojim je umjetničkim fotografijama sudjelovao na brojnim izložbama, a primio je mnoge nagrade i počasti od domaćih i međunarodnih fotografskih institucija i udruženja. Portreti značajnih hrvatskih umjetnika koje je ostvario zrače baš tom neposrednošću i empatijom. Na izložbi će biti prikazani poznati fotoportreti Tina Ujevića u Tip-topu, portreti Miroslava Krleže, Ivana Generalića, Emanuela Vidovića, Zlatka Boureka, Toše Dapca, Vlahe Paljetka, Ive Pogorelića, Vladimira Nazora i mnogih drugih ličnosti iz hrvatske kulture.

Izložba se može pogledati do 27.3. u radnom vremenu Galerije Forum uz pridržavanje propisanih zdravstvenih mjera.