JOSIP VANIŠTA - SVA LICA GORGONE

16.12.2021. - 22.01.2022.

Od četvrtka, 16.12. od 19 sati u Galeriji Forum u Teslinoj 16 u Zagrebu moći će se pogledati izložba do sada neizlaganog opusa Josipa Vanište pod nazivom Sva lica Gorgone. Riječ je o njegovim karikaturama.

            To su duhoviti crteži Vaništinih kolega umjetnika, prijatelja iz Gorgone, estradnih ličnosti i slučajnih prolaznika. „Karikature prijatelja i javnih ličnosti, sve te fizionomije koje su Vaništu fascinirale, čine zanimljivu povorku lica koja je susretao od kraja 1940-ih, na hodnicima Akademije likovnih umjetnosti (završio ju je godine 1950., a prvi snop ovdje izloženih duhovitih crteža može se datirati u dane njegova školovanja), do 2000-tih, kada su mu se ona ukazivala na televizijskom ekranu. Karikature je, uglavnom, radio za uzak krug obitelji i poznanika, ali kako je ponekada ilustrirao priče za Vjesnikova novinska izdanja, tu i tamo bi objavio i poneku karikaturu u novinama. No, nije bio karikaturist. Ovi crteži pokazuju da je bio kroničar, duboko uronjen u vrijeme u kojemu je živio i beskrajno zainteresiran za sve fenomene tog vremena (prvenstveno za one iz svijeta umjetnosti, ali i za druge – iz politike, sporta, društva).“, piše u predgovoru voditelj Galerije Forum Feđa Gavrilović, dovodeći u vezu u naslovu Vaništinu djelatnost u avangardnoj grupaciji umjetnika Gorgona s njegovim zanimanjem i bilježenjem svijeta koje vidimo na ovim crtežima.

            Josip Vaništa rođen je u Karlovcu 1924. godine, a umro u Zagrebu 2018. Godine 1950. završio je specijalnu slikarsku školu pri zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti kod Marina Tartaglie. Do 1994. radio je na Tehničkom odnosno Arhitektonskom fakultetu. Od 1952. vrlo aktivno sudjeluje na umjetničkoj sceni (prvu izložbu održao je te godine s Miljenkom Stančićem). Suosnivač je i jedan od najaktivnijih članova Gorgone, zagrebačke grupe umjetnika koja je, u duhu tada aktualnih avangardnih i postavangardnih poetika, pomicala granice tradicionalnog umjetničkog djela (uz Vaništu tu su bili Ivan Kožarić, Marijan Jevšovar, Radoslav Putar, Matko Meštrović, Mića Bašičević, Đuro Seder, Julije Knifer, Miljenko Horvat). Propitivanje vrijednosti znaka i spajanje klasičnog likovnog medija sa novim izlagačkim i prezentacijskim metodama bila su obilježja gorgonaškog stvaralaštva. Josip Vaništa objavio je i nekoliko knjiga proze u kojima se njegova intenzivna promatranja svijeta spajaju s njegovom izrazito senzibilnom ličnošću. Radio je i portrete književnika, a katkad i ilustracije za različita novinska i knjiška izdanja.

            Karikature na ovoj izložbi na neki su način nastavak njegove poetike koja je uspjela pronaći fascinaciju i u najbanalnijoj svakodnevici. Lica Krleže i Tartaglie stupaju u nizu s estradnim zvijezdama i zaboravljenim protagonistima reality emisija.

Izložba se može pogledati do 22. siječnja.