Izložba - SIĆUŠNI ZAGREBAČKI SALON

29.01.2021. - 20.02.2021.

Od 29.1. 2021. u Galeriji Forum, Teslina 16, moći će se pogledati izložba Sićušni zagrebački salon. Izložba je zamišljena kao mali pregled recentnih radova hrvatskih umjetnika svih generacija, koji imaju zajedničku poveznicu – pokušaj samorefleksije kroz umjetničko stvaralaštvo.

Na izložbi se može vidjeti slika doajena hrvatskog slikarstva, Đure Sedera koja pokazuje njegovu neumrlu živost i neugaslu strast prema slikarstvu, njegovu jednostavnost i razigranost, kao i veliku vještinu. Slično se može reći i za Vatroslava Kuliša, čiji je vitalizam svoj izraz pronašao u ekspresivnoj apstrakciji. Jednostavno veselje u životu očito su i u ovom Kuliševu platnu iz novijeg razdoblja, u kojemu radi kružne oblike na horizontalnim formatima. Ivan Fijolić, poznat kao kipar, ovoga puta izlaže pastel na kartonu u kojemu na duhovit način komentira pojedinca pred zavodljivim svijetom umjetnosti.

Dva poznata zagrebačka fotografa, Ivan Posavec i Mio Vesović, predstavljaju se u žanru akta. Posavčev je akt muški, koji asocira na priču o Narcisu, no ovoga puta Narcisu koji je odustao od zaljubljenosti u sebe. Vesovićev je akt ženski i sugerira posvemašnje poniranje u sebe. Na izložbi su i Davor Krelja i Nenad Perković s novom tablom iz svoga zen stripa Zlatousti. Od ostvarenja mlađih umjetnica i umjetnika možemo vidjeti skulptorsku instalaciju Helene Ohnjec koja prikazuje nudističku plažu, mjesto bijega od konvencija i svakodnevice.

I ostali mlađi umjetnici svoje slikarstvo shvaćaju kao mogućnost nadilaženja svakodnevnoga: Domagoj Rogina u dva manja platna ispituje vlastitu poziciju u umjetnosti i vlastitu kreativnu ličnost. Luka Kušević u svome platnu teži odmaku od zbilje kojom je okružen uz pomoć intenzivnih boja, a Petra Šabić uz pomoć snažne ekspresije pokušava dočarati budistički pojam Śūnyate, jedinstva iz kojega proizlaze sve pojedinačnosti. Takav pristup umjetničkom stvaralaštvu – kao elementu moguće samospoznaje – zajednički je svim radovima s ove izložbe.

Izložba se može pogledati od 29.1. u 19 sati, a ostaje otvorena do 20.2.2021.