Izložba / NEVJESTA - Shqipe Kamberi

01.06.2021. - 10.06.2021.

Od 1. lipnja u 18 sati, uz sva pridržavanja zdravstvenih mjera, Zajednica Albanaca Grada Zagreba i Zagrebačke županije predstavlja izložbu Nevjesta kosovske umjetnice Shqipe Kamberi u Galeriji Forum, u Teslinoj 16.

Shqipe Kamberi rođena je 1975. u Prištini na Kosovu. Godine 1998. diplomirala je slikarstvo na Akademiji znanosti i umjetnosti Sveučilišta u Prištini, u klasi Muslima Mulliqija, i završila doktorski studij u klasi Visara Mulliqija.

Izložba Nevjesta suvremeni je komentar Kanuna, albanskog običajnog prava iz srednjeg vijeka, kodificiranoga u 15. stoljeću kao Kanun Lekë Dukagjinija. Prema njemu prava žena su izrazito ograničena. Takvi običaji dugo su se zadržali u dijelovima Albanije i Kosova, a njihove tragove možemo vidjeti i danas. Radovi Shqipe Kamberi predstavljaju portrete mladenki s detaljima tradicionalne albanske nošnje. Činjenica da i danas pronalazimo brak prema Kanunu stavlja se u kontekst svijesti žena danas i ženske emancipacije. Ovaj ciklus je suvremeni, feministički komentar tradicionalnog prava koje stavlja žene u podčinjeni položaj. Ženske figure u njemu su uronjene u tradicijske nošnje, oči su im pokrivene, a njihov se identitet gubi.

 

Izložba je otvorena do 10. lipnja.