Izložba Jeruzalem - glavni grad Izraela u Galeriji Forum

06.05.2015. - 16.05.2015.

u Galeriji Forum, Teslina 16 

Izložba fotografija Jeruzalema predstavlja taj izuzetni grad kroz 40 fotografija.

Jeruzalem, glavni grad Izraela, smješten na visoravni u Judejskim brdima između Sredozemnoga i Mrtvog mora, jedan je od najstarijih gradova na svijetu. Tri velike monoteističke religije – judaizam, kršćanstvo i islam – smatraju Jeruzalem svetim gradom.

Tijekom svoje duge povijesti Jeruzalem je bio razrušen barem dvaput, opsjednut 23 puta, napadnut 52 puta i osvojen 44 puta. Najstariji dio grada bio je naseljen već u 4. tisućljeću pr. n. e. Zidine oko Jeruzalema sagradio je Sulejman Veličanstveni 1538. Danas te zidine omeđuju Stari grad, koji je tradicionalno podijeljen na četiri dijela koji su od ranoga 19. stoljeća poznati kao Armenska, Kršćanska, Židovska i Muslimanska četvrt. Unatoč tome što je površina Staroga grada samo 0,9 km²,  u njemu se nalaze mnoga mjesta od vjerske važnosti, među njima Brdo Hrama sa Zapadnim zidom, Crkva svetoga groba, Kupola na stijeni i džamija Al Aksa.

Moderni Jeruzalem izrastao je oko Jeruzalema unutar zidina. Jeruzalem je mozaik cultura i nacionalnosti, ljudi i četvrti, starog i novog. On je zajednica suprotnost s jedinstvenim karakterom.

Jeruzalem je sjedište Predsjednika Izraela, Kneseta (Izraelskoga parlamenta), Vrhovnog suda, ministarstava i Glavnog rabinata. Ovdje su i Izraelski muzej, Nacionalna knjižnica i Yad Vashem – spomenik, muzej i institut za povijest holokausta.

Rast Jeruzalema, danas najvećega izraelskog grada, zamaglio je tradicionalnu homogenost njegovih četvrti. Pa ipak, većina njih još uvijek ima neke od posebnosti koje su ih obilježavale u prošlosti. 

Izložba će biti otvorena do 16. svibnja.

 

undefined