"Izložba je postavljena" / živa slika 3, posljednja izvedba

02.07.2017. - 02.07.2017.

nedjelja, 2. srpnja, od 20. 20 - 21. 21 h

U tri scene i glumačke postave, u svojevrsnim alegorijskim prizorima porodičnog i političkogživota naših prostora, s elementima tragičnog i grotesknog režiser je ostvario intrigantno djelo namijenjeno najvećim dijelom slučajnim prolaznicima, kao svojevrsno iznenađenje u javnom prostoru grada. Takav koncept uvjetovao je uz ostalo da se imena autora i sudionika dosad nisu javno, medijski, obznanjivala.

Postavljene scene lišene su trivijalnosti, pojednostavljene fabule i jednoznačnog ikonografskog predloška. Slobodne su od jednosmjernih sugestija, ali sadrže dovoljno naznaka koje daju mogućnost gledatelju da slobodno asocira i zaključuje o sadržaju i značenju prizora. Zahvaljujući takvim pretpostavkama gledatelji reagiraju na najrazličitije načine, od negodovanja i zbunjenosti do zainteresiranosti i oduševljenja. Neki se odlučuju i na komunikaciju s glumcima iza stakla što ovi nerijetko i prihvaćaju. Akteri scene, naime, također imaju tek osnovne zadatosti konkretnog lika uz slobodu improvizacije i reagiranja prema osobnom doživljaju trenutka, prema konkretnim okolnostima. Tako osim zvučnom kulisom, odnosno glazbom koja kroz otvoren prozor na katu galerije prodire na ulicu, djelo je dopunjeno i varijabilnim prizorom pulsiranja gledališta kao neodvojivog dijela cijelog događanja.

Ova 'izložba u pripremi' koja biva 'postavljena' na kraju ove serije izvedbi živih slika, ostvariva je zahvaljujući specifičnoj arhitekturi Galerije Forum i njzinom položaju u gradu. Velika staklena stijena okrenuta prema ulici omogućila je inverziju konvencionalne izložbe koja se po definiciji događa u interijeru galerije. U ovom slučaju, dakle, 'eksponat', koji je spoj vizualne umjetnosti i teatra, okrenut je i usmjeren isključivo prema ulici.  

Serija živih slika započela je  9. lipnja, a do danas su ostvarene tri verzije od kojih je svaka izvedena više puta. Večerasslijedi posljednja izvedba pa je vrijeme da se javno otkriju imena autora i sudionika.

undefined

Ideja i režija:

Bobo Jelčić

 

Izvođači:

Nikolina Majdak

Petra Bokić

Marija Poturić

Đurđa Biondić

Alemka Sappe

Vesna Kobeščak

Lucija Petrač

Nikola Kuzmičić

Svetlana Patafta

Natalija Pintarić

Ružica Eterović

Neven Alijinović Tot

 

Kostimi i šminka:

Katarina Zaninović

 

Scena:

Miljenko Sekulić

 

Tehničari:

Vedran Grladinović, Alan Suk, Jasna Čagalj