Ico Voljevica - Grga, s protokolom i bez njega

11.07.2022. - 20.08.2022.

Povodom stogodišnjice rođenja velikoga karikaturista Ice Voljevice Galerija Forum Kulturno informativnog centra u Zagrebu otvara izložbu njegovih odabranih karikatura iz serije Grga. Izložba pod nazivom Grga, s protokolom i bez njega, moći će se pogledati u Galeriji Forum, u Teslinoj 16, od 11.srpnja do 20. kolovoza. Izložba je ostvarena u partnerstvu s Muzejom grada Zagreba, koji je posudio karikature i Cloverfield consultingom.

            Ismet Ico Voljevica rođen je u Mostaru 18. srpnja 1922., a umro je u Zagrebu 30. listopada 2008. Završio je gimnaziju u Sarajevu. Za vrijeme Drugoga svjetskog rata kao ilegalac pomagao je Narodnooslobodilačkoj borbi. Po završetku služenja vojnog roka 1947. započinje studirati arhitekturu na Sveučilištu u Zagrebu. Studij nije završio, ali paralelno s njime objavljuje karikature s kojima ulazi u povijest. Radio je i kao scenograf animiranih filmova u Zagreb filmu.

            Grga je jedan od najvažnijih i svakako najdugovječniji od svih dnevnih stripova koji su izlazili u Hrvatskoj. Njegovi komentari politike i društva izlazili su u mnogim novinama. Najprije pod naslovom Grga Protokol u tjedniku Kerempuh od 1950. do 1955, u Narodnom listu od 1955. do 1961., pa pod naslovom Grga u Večernjem listu od 1962. do 2000.

            Autor predgovora, voditelj Galerije Forum Feđa Gavrilović, objašnjava značaj ovog lika, jednoga od najdugovječnijih u novinskoj karikaturi uopće: „On je debeljuškasti gospodin koji je desetljećima komentirao prvenstveno politiku i javnu upravu, ali i društvo i međuljudske odnose. On je birokrat, ali i žrtva birokracije, poput Kafkina Josefa K. (često se ističe kako je izostavljanjem prezimena iz naslova naglasak stripa stavljen na čovjeka u sukobu s birokracijom, ali ne bih se u potpunosti složio s time – lik Grge je u cijelom vijeku svoga izlaženja sudjelovao u birokratskim procesima, sastancima i preglasavanjima, makar i s dna hijerarhije). Grga je građanin prodorna pogleda koji detektira sve društvene nepravde i apsurde. Lucidan komentator koji, ponekad i bez riječi, daje dijagnozu društva. Pučki tribun i duh ovog mjesta i vremena koje živimo.“

 

undefined

 

Medijski pokrovitelj:

undefined

 

Partneri:

undefined undefined

 

undefined

Ismet Ico Voljevica 1922. - 2008.