GORAN TRBULJAK Ono što je pokazano manje je važno od toga zašto i kako je skriveno

18.02.2017. - 11.03.2017.

Izložba Gorana Trbuljaka Ono što je pokazano manje je važno od toga zašto i kako je skriveno, temelji se na slici Vlade Kristla iz ciklusa Pozitivi, nastale 1961. godine. Ta slika, reprezentativni primjer Kristlovog apstraktnog slikarstva 60-ih godina prošlog stoljeća, teško je oštećena kad je izdvojena iz jedne privatne kolekcije, nakon što je režimski nepoćudan umjetnik napustio ondašnju Jugoslaviju. Slika je kasnije došla u Trbuljakov posjed, a izložbenu priču o njoj i njegovim pokušajima da je restaurira (akcija koju je smatrao umjetničkom) čini slika sama, foto i videodokumentacija, uz neke kompatibilne tekstualne i foto radove. Sve zajedno govori o društveno-političkim fenomenima koji se odražavaju u nemilosti prema umjetnicima, odnosno u 'kažnjavanju' njihovih djela.

Galerija Forum nije slučajno mjesto ove izložbe. Naime, umjetnici iz kolekcije kojoj je pripadala (odnosno iz koje je uklonjena) Kristlova slika bili su mahom njezini članovi. Sam Kristl nije tada pripadao ovom prostoru pa je ova izložba neki vid njegove kasne 'rehabilitacije'.

Izložba je dio četvrte epizode projekta  Janje moje malo (Sve što vidimo moglo bi biti i drugačije) utemeljenog na zbirci Kontakt (ERSTE fondacija) koja uključuje konceptualne, postkonceptualne i eksperimentalne umjetničke prakse iz središnje, istočne i jugoistočne Europe. Projekt naslovljen prema radu nedavno preminulog umjetnika Mladena Stilinovića (1947-2016.), zamišljen je kao 'izložba u vremenu' koja istražuje decentraliziranje formata izlaganja, a ostvaruje ga kustoski kolektiv WHW u suradnji s kustosicom zbirke Kontakt Kathrin Rhomberg.

 

O autoru:

Goran Trbuljak rođen je u Varaždinu 1948. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1972.g. Od 1973. do 1974. studirao je slikarstvo na École des Beaux-Arts u Parizu. Godine 1980. diplomira fotografsko snimanje na Akademiji za kazalište, film i televiziju u Zagrebu, gdje kasnije radi kao redovni profesor. Umjetničko djelovanje započeo je krajem 1960-ih kao jedan od začetnika konceptualne umjetnosti u nas. Osim što kontinuirano umjetnički djeluje do danas aktivan je i kao filmski snimatelj odnosno kao višekratno nagrađivani direktor fotografije iza kojega je velik broj igranih, dokumentarnih i kratkih filmova različitih žanrova. Djeluje i kao uspješni grafički dizajner (časopisi Film, Polet, Gordogan) te pisac tekstova o umjetnosti koje objavljuje u dnevnim i tjednim novinama. Trbuljak živi i radi u Zagrebu.