ĐURO SEDER - NESPUTANA LINIJA

27.04.2018. - 25.05.2018.

U petak, 27. travnja u 20 sati u  Galeriji Forum, otvorit će se izložba Đure Sedera pod nazivom Nesputana linija. Na njoj će se prikazati do sada nikada izloženi crteži ovog doajena hrvatske umjetnosti, nastali između 1970-ih i 1990-ih. Izložba će biti otvorena do 25. svibnja.

Đuro Seder rođen je 1927., te ove godine navršava 91 godinu. Riječ je o jednom od najvažnijih hrvatskih umjetnika druge polovine 20. stoljeća. Slikarstvo je završio na zagrebačkoj Akademiji kod Antuna Mezdjića i Marina Tartaglie. Pedesetih i šezdesetih Seder je član avangardne grupe Gorgona, a od kraja sedamdesetih radi figurativne kompozicije naglašenog kolorita. U svome opusu Seder je uspio spojiti enformelno i minimalističko poništavanje slike s vedrom i vitalističkom afirmacijom slikarstva.

„Majstor slikarstva Đuro Seder često za neke svoje radove ili njihove dijelove zna reći: „ovo je glupo“, ili „ovo je bedasto“. Razgovarate li s njim neko vrijeme, postaje jasno da su ti pridjevi za njega sinonimi za „dobro“, „uspjelo“, „zanimljivo“. Jednom mi je tako s oduševljenjem pričao kako je nedavno otkrio strip: „U tim crtežima ima nešto frajerski i bedasto“, rekao je. U svemu tome možemo nazrijeti kako je ono glavno što Seder traži u umjetničkom djelu (tuđem i vlastitom) nesputanost, smjelost i sloboda koju je ta smjelost izborila.“

ĐURO SEDER - NESPUTANA LINIJA

27.04.2018. - 25.05.2018.