BRANKO VLAHOVIĆ crteži, reljefi (1965.-1967.)

28.01.2017. - 11.02.2017.

Branko Vlahović (1924.–1979.) bez sumnje je jedan od važnijih predstavnika minimalizma u Hrvatskoj. Diplomirao je na studiju kiparstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1951., a poslijediplomski studij (u klasi prof. Frane Kršinića) završio je 1953. Nakon toga više puta je studijski boravio u Parizu. Radio je kao nastavnik u osnovnim školama u Karlovcu i Zagrebu.

Crtač i kipar izuzetnog osjećaja za mjeru i kompoziciju, autor posnih geometrijskih formi i čistih odnosa, do kraja dosljedan u formalnim ograničenjima koje si je sam zadao, Vlahović je umjetnik sublimnog plastičkog izraza.

Iako je djelovao u razdoblju kada je njegova poetika bila međunarodno aktualna, Vlahović nije pripadao nijednoj grupi te je tako, djelujući kao strogi individualac, teže dolazio u prvi plan zanimanja struke i publike. Osim toga, veći broj skulptura nestao je nakon njegove nenadane smrti u prometnoj nesreći, a dio ih je potpuno uništen usljed smještanja u neprikladnim prostorima.

Zbog svega toga njegov je rad ostao donekle u sjeni i nije valoriziran primjereno svojoj stvarnoj vrijednosti.

Prije sedam godina kipareva pranećakinja, dizajnerica Ana Labudović, započela je projekt očuvanja umjetnikova naslijeđa koji se sastojao od nekoliko faza: istraživanje, restauriranje, produkcija monografije te velika retrospektivna izložba u zagrebačkom Tehničkom muzeju 2012. godine.

Uspjeh te izložbe odveo je Vlahovićeve radove i u New York na izložbu Other Primary Structures, a prošle godine bio je prezentiran na međunarodnom sajmu Art Basel u Švicarskoj. U pripremi su i neke druge inozemne prezentacije ovog autora.

Postavom crteža većih formata, koji dosad najvećim dijelom nisu bili izlagani, te nekoliko kompatibilnih trodimenzionalnih radova, Galerija Forum pridružuje se ovoj kompleksnoj akciji revalorizacije opusa vrijednog hrvatskog kipara.

  

GF

u subotu, 11. veljače 2017. u 12 sati

Dobro došli na druženje i po svoj primjerak kataloga!