BRANDON LABELLE - SKITNIČKI SUBJEKT

27.10.2016. u 16:00 h četvrtak

Ovaj dugotrajni performans zamišljen je kao niz akcija koje uključuju predodžbe prolaznosti, a zasniva se na povijesti radničkih migracija u Sjedinjenim Američkim Državama početkom 20. stoljeća kao i kulturi beskućništva uopće.

Okolnosti i iskustvo lutanja pretvoreni su u materijalni i diskurzivni rječnik za refleksiju imaginarija ceste, udesa pridošlice, egzila i izgubljenosti, beznađa i očajničkih poteza –  svega onoga što je Vilém Flusser nazvao 'slobodom migranta'.

Takav siže upućuje na scenarističku strukturu koja propituje granice i stvara očuđene jezične oblike i susrete. Može li subjektivitet beskućnika biti osnova za obazrivost i dobrotu koju ti susreti mogu potaknuti? Je li riječ o potrazi za alternativnom logikom koja bi dovela do novih oblika mišljenja i zajedništva?

Performans je nastao u okviru projekta Snovi samostalnog građanina (Dreams of a Sovereign Citizen) i poziva na eksperimentalno mišljenje i stvaranje, 'istraživačko djelovanje' unutar niza koncepata te nastoji uspostaviti proces zamjenske proizvodnje.

  

O autoru

Brandon LaBelle, umjetnik, pisac i teoretičar, zaokupljen je pitanjima društvenog djelovanja. Često se povezuje s različitim kolektivima, djeluje u javnom prostoru te razvija i predstavlja umjetničke projekte izvodeći  performanse diljem globusa.

Među njegovim novijim projektima ističu se: Živa škola (The Living School), South London Gallery, London (2014.-16.), Seminar za strance (The Stranger Seminar), Liquid Architecture, Melbourne (2015.) i Građanski centar (Civic Center), La Casa Encendida, Madrid (2014.).

Autor je knjiga Leksikon nepisanoga: Poetika i politika usmenog imaginarija (Lexicon of the Mouth: Poetics and Politics of Voice and the Oral Imaginary), 2014., Dnevnik imaginarnog Egipćanina (Diary of an Imaginary Egyptian), 2012., Akustički teritoriji: Zvučna kultura i svakodnevica (Acoustic Territories: Sound Culture and Everyday Life), 2010. i Pozadinska buka: Perspektive zvučne umjetnosti (Background Noise: Perspectives on Sound Art), 2006./2015. Član je berlinskoga Errant Sound Collectivea.

Profesor je na  Akademiji za umjetnost i dizajn u Bergenu, Norveška.

 

www.brandonlabelle.net

 

undefined