Bojan Šumonja / Kako sjebati zmiju?

06.07.2023. - 26.08.2023.

Dana 6. srpnja u 19 sati, u Galeriji Forum u Teslinoj 16 otvorit će se izložba Bojana Šumonje pod nazivom Kako sjebati zmiju?

            U svom najnovijem ciklusu Bojan Šumonja pokazuje nešto što bi se moglo nazvati ekološkom apokalipsom. Njegove slike predstavljaju pejzaže puste zemlje, ispunjene doslovnim i metaforičkim smećem naše kulture. Šumonja ovim slikama postavlja pitanje koliko se suvremeni svijet može prikazati slikarstvom, specifičnim slikarskim izrazima i specifičnim slikarskim jezikom? Jedan od mogućih ključeva tumačenja Bojan Šumonja daje u tarotu, praksi čitanja sudbine interpretacijom mističnih karata i učitavanjem značenja u simbole i brojeve koje one nose. Drevni simbol zmije povezan je sa sadržajem ovih slika, kroz njegovo značenje u povijesti: zmija je označavala opasnost i mudrost.

            Kustos ove izložbe, voditelj Galerije Forum, Feđa Gavrilović, u predgovoru izložbe piše: „Slike Bojana Šumonje istovremeno su aktualne i klasične u svojim motivima. Arhetipskog neprijatelja koji u brojnim mitologijama – od biblijske do mezoameričke – ima lik zmije, on postavlja kao nevidljivog i nezirecivog, nespoznatljivog animusa iza ljudske kreativnosti i ljudske destrukcije. Tu kreativnost kod Šumonje predstavlja suvremena umjetnost, preciznije, suvremeno slikarstvo (što slikama daje i autoreferentnu crtu), a destruktivnost pustopoljine na kojima se ističu nakupine otpada, odnosno ostaci civilizacije koji imaju svoju materijalnu tvarnost i svoje simboličko značenje. Drugim riječima, zagađuju prirodu, ali i um.“

            Bojan Šumonja rođen je u Puli 1960. Diplomirao je na Odsjeku za kiparstvo Umjetničke akademije u Veneciji (Accademia di Belle Arti di Venezia) u klasi prof. Tramontina 1984. godine. Jedan je od osnivača Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre. Godine 2007. u izdanju HDLU-a Istre izlazi monografija o njegovu radu. Umjetnički je direktor galerije Poola u Puli. Radovi mu se nalaze u stalnom postavu Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka te u mnogim gradskim i privatnim zbirkama.

            Izložba se može pogledati do 26. kolovoza.

Od 15.7. Galerija će raditi po ljetnom radnom vremenu od 18 sati do 21 sat.