BOBO JELČIĆ 'SUOČAVAMO SE I EVOLUIRAMO.'

23.09.2017. - 30.09.2017.

Izložba u mediju fotografije i videa evocira 'žive slike' redatelja Bobe Jelčića, skupno naslovljene Izložba u pripremi / Izložba je postavljena, koje su izvedene u trinaest izvedbi, u razdoblju između 9. lipnja i 2. srpnja 2017., u izlogu Galerije Forum.
U tri scene i glumačke postave, u svojevrsnim alegorijskim prizorima porodičnog i političkog života naših prostora, s elementima tragičnog i grotesknog, Bobo Jelčić je tijekom lipnja i srpnja 2017. ostvario intrigantno djelo, namijenjeno najvećim dijelom slučajnim prolaznicima, kao svojevrsno iznenađenje u javnom prostoru grada. Takav koncept je, uz ostalo, uvjetovao da se imena autora i aktera cijelo to vrijeme, sve do posljednje izvedbe, nisu javno, medijski obznanjivala.
Postavljene scene bile su lišene pojednostavljene fabule i jednoznačnih ikonografskih predložaka.
Bile su slobodne od jednosmjernih sugestija, no sadržavale su dovoljno markantnih naznaka koje su gledatelju omogućavale slobodne asocijacije i zaključke o sadržaju i značenju prizora. Publika je, zahvaljujući i takvim pretpostavkama, reagirala na najrazličitije načine, od zbunjenosti i negodovanja do zainteresiranosti i oduševljenja. Neki od slučajnih namjernika odlučivali su se i na komunikaciju s glumcima iza stakla što su ovi nerijetko prihvaćali. Akteri scene, naime, također su imali tek osnovne zadatosti konkretnog lika uz znatni stupanj slobode improvizacije i reagiranja prema osobnom doživljaju trenutka, prema aktualnim okolnostima. Tako je, osim adekvatnom zvučnom kulisom, odnosno glazbom koja je kroz otvoren prozor na katu galerije prodirala na ulicu, djelo bilo dopunjeno i interakcijama s publikom odnosno prizorom pulsiranja gledališta kao neodvojivog dijela cijelokupnog događanja.
Ova 'izložba u pripremi', koja je 'postavljena' na samom kraju serije izvedbi živih slika, bila je ostvariva zahvaljujući specifičnoj arhitekturi Galerije Forum i njezinom položaju u gradu. Velika staklena stijena galerijskog izloga omogućila je inverziju konvencionalne izložbe koja se po definiciji događa u interijeru galerije. U ovom slučaju, dakle, 'eksponat', koji je spoj vizualne umjetnosti i teatra, bio je okrenut i usmjeren isključivo prema ulici. 
Posredstvom medija fotografije i videa (autori: Anton Alter i Nina Đurđević) izložba nas podsjeća na ove snažne 'žive slike', na galerijsku avanturu našeg velikog kazališnog i filmskog redatelja te njegovih sjajnih suradnika. A to su, glumci: Neven Alijinović Tot, Đurđa Biondić, Petra Bokić, Ružica Eterović, Vesna Kobeščak, Nikola Kuzmičić, Nikolina Majdak, Svetlana Patafta, Lucija Petrač, Natalija Pintarić, Marija Poturić i Alemka Sappe; kostimografkinja i šminkerica: Katarina Zaninović; scenograf: Miljenko Sekulić te tehničari: Jasna Čagalj, Vedran Grladinović i Alan Suk.

                                                                                                                                                                                                                                                                              GF

undefined