Galerija forum

WINTON AFRIĆ - HERE BE DRAGONS

31.01.2022. - 05.02.2022.

Trodimenzionalni ispisi su kreiranje objekta iz ničega. Iz modela koji je stvoren virtualno, uz pomoć artikulacije plastične mase, materijaliziraju se oblici. Postoji li, stoga, primjereniji postupak za stvaranje figura fantastičnih i mitoloških bića nego li je to 3D print? Winton Afrić izniman je majstor na području 3D skulpture, a ova izložba njegovih radova pokazuje divnu suradnju epoha. Ovdje su uz pomoć nove tehnologije oživljena bića iz drevnih predaja i legendi kultura cijeloga svijeta, bića poput zmajeva i grifona.

više...
Galerija forum

FEDOR FISCHER - OPTIMIZAM SJEĆANJA

10.02.2022. - 12.03.2022.

Od četvrtka, 10.2.2022. u Galeriji Forum u Teslinoj 16, od 19 sati može se pogledati izložba Fedora Fischera Optimizam sjećanja.

Fedor Fischer rođen je 1975. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi Zlatka Kesera. Izlagao je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Radovi su mu u kolekcijama Okolje Consulting Art Collection (Slovenija), Erste & Steiermaerkische bank (Hrvatska) i u fundusu galerije Zuccato (Hrvatska). Dobitnik je priznanja na 3. Bijenalu slikarstva u Zagrebu. Od 2019., kao vanjski suradnik, predaje crtanje na ALU u Zagrebu. Osim slikarstvom aktivno se bavi glazbom. U svome razvoju doživio je brojne promjene – od razbijene figuracije, preko realizma, do energične i materične apstrakcije. Ova izložba pokazat će njegove nove, apstraktne slike.

više...
Galerija forum

SVJETLAN JUNAKOVIĆ - IZVAN SEBE

08.04.2022. - 07.05.2022.

Dana 8. travnja 2022. u Galeriji Forum u 19 sati otvorit će se izložba Svjetlana Junakovića pod nazivom Izvan sebe.

Svjetlan Junaković izložit će svoje nove skulpture koje pokazuju njegov duhovit i nekonvencionalan pristup umjetnosti koji ga izdvaja od većine suvremenih hrvatskih autora. Uz njih, na izložbi će prvi puta biti prikazani i Junakovićevi erotski crteži iz 2016., koji pršte vještinom i ludizmom.

više...
Galerija forum

Situacija 36. Salona mladih

10.05.2022. - 31.05.2022.

Istovremeno s tematskim izložbenim programom ovogodišnjeg Salona mladih Hrvatskog društva likovnih umjetnika u više izložbenih prostora Zagreba odvija se salonski program Situacija. Riječ je o programu s kontinuitetom jer pripada jednom od tradicionalnih koncepata na nizu Salona od osnutka 1968. godine. S obzirom na slobodu teme, njime se nastoji stvoriti uvid u tematske okupacije i kreativne aspiracije, a napose dosege mladih umjetnika uzimajući u obzir različitost pristupa korištenja medija, tehnika i materijala.

više...
Galerija forum

Sjećanja na budućnost – fiktivna arheologija mode

10.06.2022. - 25.06.2022.

Dana 10. lipnja u 19 sati u Galeriji Forum, u Teslinoj 16 otvara se izložba fotografa Zvonimira Ferine i modne dizajnerice Nike Vrbice pod nazivom Sjećanja na budućnost – fiktivna arheologija mode.
Autori će izložiti fotografije i objekte koji predstavljaju neobične kreacije niza hrvatskih modnih dizajnera, stavljene u kontekst lažne arheologije. To znači da ih tumače iz neke daleke budućnosti u kojoj takve začudne kreacije poprimaju auru nečega nepoznatoga i tajanstvenoga. Oko njih se stvara nova mitologija, usporediva s danas izrazito nabujalim narativima o drevnim izvanzemaljcima koje je započeo Erich von Däniken knjigom Chariots of the Gods?, kod nas prevedenom kao Sjećanja na budućnost, iz 1968., gdje pronalazi dokaze za drevne kontakte izvanzemaljskih civilizacija s ljudima i za njihov utjecaj na gradnju impozantnih zdanja prošlosti, poput piramida. Današnje je vrijeme ispunjeno brojnim informacijama i dezinformacijama, a ovo dvoje umjetnika ironiziraju tu prezasićenost i nesigurnost u istinu koristeći se lažnom arheologijom kao metodom imaginativne naracije i kreacije umjetničkih djela, poput Damiena Hirsta na čuvenoj izložbi u Zbirci Pinault u Veneciji 2017.

više...
Galerija forum

Ico Voljevica - Grga, s protokolom i bez njega

11.07.2022. - 20.08.2022.

Povodom stogodišnjice rođenja velikoga karikaturista Ice Voljevice Galerija Forum Kulturno informativnog centra u Zagrebu otvara izložbu njegovih odabranih karikatura iz serije Grga. Izložba pod nazivom Grga, s protokolom i bez njega, moći će se pogledati u Galeriji Forum, u Teslinoj 16, od 11.srpnja do 20. kolovoza. Izložba je ostvarena u partnerstvu s Muzejom grada Zagreba, koji je posudio karikature i Cloverfield consultingom.

Ismet Ico Voljevica rođen je u Mostaru 18. srpnja 1922., a umro je u Zagrebu 30. listopada 2008. Završio je gimnaziju u Sarajevu. Za vrijeme Drugoga svjetskog rata kao ilegalac pomagao je Narodnooslobodilačkoj borbi. Po završetku služenja vojnog roka 1947. započinje studirati arhitekturu na Sveučilištu u Zagrebu. Studij nije završio, ali paralelno s njime objavljuje karikature s kojima ulazi u povijest. Radio je i kao scenograf animiranih filmova u Zagreb filmu.

više...
Galerija forum

IVONA ŠIMUNOVIĆ / OPORUKA

02.09.2022. - 30.09.2022.

Izložba Oporuka Ivone Šimunović otvorit će se u Galeriji Forum u Teslinoj 16, u petak 2.9.2022. u 19 sati. Riječ je o ciklusu izloženom ovog proljeća u Palači Sponza u Dubrovniku kojom Galerija Forum nastavlja svoju međugradsku suradnju s dubrovačkim institucijama.
Izložba će predstaviti apstraktna platna Ivone Šimunović, afirmirane slikarice koja stvara u Dubrovniku. Ciklus je nastao kao plod umjetničine meditacije o ženskom identitetu. Apstraktno slikarstvo koje Ivona Šimunović predstavlja povezano je s osobnim iskustvom i osobnom poviješću, koje je kroz apstraktno slikarstvo vlastito iskustvo učinila metaforom ženskog života i postojanja.

više...
Galerija forum

Izložba: Dubravka Ugrešić "Crvena škola"

21.10.2022. - 04.11.2022.

Pozivamo Vas na otvorenje izložbe "Crvena škola" Dubravke Ugrešić u petak, 21.10.2022. u 20h

Početkom rata u Jugoslaviji 1991. u rukama Dubravke Ugrešić slučajno se našla školska početnica koja je prema godini izdanja lako mogla biti i njezina, i pred književnicom su najednom iskrsla dva svijeta — davnašnji, zaboravljeni svijet početnice koji je obećavao sretnu budućnost, i drugi, zbiljski, sadašnji, koji je tu budućnost brutalno osporavao.

Ta epizoda potakla je Dubravku Ugrešić na skupljanje početnica, a rezultirala je nizom radova i tekstova koji se predstavljaju na ovoj izložbi i u pratećoj publikaciji.

više...
Galerija forum

TABULA RASA no 2

11.11.2022. - 03.12.2022.

DANI SRPSKE KULTURE - VEZE ZAGREB BEOGRAD
Petak, 11. 11. 2022. u 20 sati
otvorenje izložbe
TABULA RASA no 2
Sava Šumanović, Dimitrije Bašičević Mangelos, Goran Trbuljak, Mladen Stilinović, Zenit
kustosi: Davorka Perić i Darko Šimičić

više...
Galerija forum

MAJA BACHLER / LA FOLIE

14.12.2022. - 21.01.2023.

U srijedu, 14.12. u Galeriji Forum Teslina 16 otvorit će se izložba La Folie Maje Bachler. Riječ je o slikama inspiriranima raskoši i groteskom 18. stoljeća, razdoblja zalaza aristokratske klase.

Maja Bachler rođena je 1983. godine u Zagrebu. Diplomirala je sociologiju na Filozofskom fakultetu i likovnu kulturu na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer slikarstvo. Za vrijeme studija jedan semestar provodi na ulsterskom sveučilištu u Ujedinjenom Kraljevstvu, a potom odlazi na umjetničku rezidenciju u Belgiju. Izlagala je samostalno i grupno od čega izdvaja izložbe poput 32. i 34. Salona mladih, 11. Erste fragmenata, 12. trijenala hrvatskog kiparstva, izložbe Suvremeni odjeci antike u Gliptoteci, 5. bijenala slikarstva, 5. hrvatskog trijenala crteža, te samostalne izložbe Konstrukti i Volare u Greti, Zeitraum u Laubi i Halieutica u galeriji Stara skula na Mljetu.

više...