Galerija forum

Godišnja nagrada za likovnu kritiku Hrvatske sekcije AICA-e dodijeljena Antunu Maračiću

01.01.2018. - 02.01.2018.

Na Godišnjoj skupštini Hrvatske sekcije Međunarodnog udruženja likovnih kritičara AICA održanoj 29. prosinca 2017. u Orisu - Kući arhitekture u Zagrebu, Godišnja nagrada HS AICA-e za likovnu kritiku za 2016. godinu dodijeljena je likovnom kritičaru, kustosu i umjetniku ANTUNU MARAČIĆU. Nominirani za Godišnju nagradu bili su: Igor Zidić (na prijedlog Nade Beroš i Radmile Ive Janković) i Antun Maračić (na prijedlog Leonide Kovač i Sandre Križić Roban). O nagradi je odlučeno većinom glasova na skupštini. Na istoj skupštini u članstvo HS AICA-e primljeno je i dvoje novih članova – Renata Šparada i Marko Stamenković.

više...
Galerija forum

KOLORISTIČKI DIJALOZI

31.01.2018. - 03.03.2018.

Otvorenje u srijedu, 31. 1. 2018. u 19 sati.

Izložba će biti otvorena do 3.3. 2018.

Izlažu: Marko Rašica, Ignjat Job, Ivan Ettore, Ivo Dulčić, Antun Masle, Ivo Vojvodić, Josip Tirić, Grgur Akrap, Tara Beata Racz, Andrej Tomić, Luka Kušević Radaković.

Kustos izložbe je Feđa Gavrilović, voditelj Galerije Forum, a izložba je organizirana uz pomoć Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba i u suradnji s Umjetničkom galerijom Dubrovnik

Koncept izložbe temelji se na povezivanju generacija i prostora. Izložit će se djela klasičnih hrvatskih kolorista iz dubrovačkog kruga zajedno s nekoliko korespondirajućih radova umjetnika mlađe generacije, koji su svoje školovanje nedavno dovršili na zagrebačkoj likovnoj akademiji. Jezik slikarstva i dugački kontinuiteti slikarske umjetnosti opstaju kroz različite inkarnacije u različitim dobima i kontekstima.

Izložba će u centar Zagreba donijeti radove iz Umjetničke galerije Dubrovnik, klasična djela hrvatske umjetnosti koja zagrebačka publika rijetko ima prilike vidjeti.

više...
Galerija forum

Stevan Luketić - Oficir, džentlmen, umjetnik

23.03.2018. - 18.04.2018.

U subotu i ponedjeljak 31.3. - 1.4.2018. galerija će biti zatvorena radi praznika

U katalogu voditelj galerije i kustos izložbe Feđa Gavrilović piše: „Skulpture Stevana Luketića iz 1960-ih pronašle su svoj izraz unutar poetike enformela. Topljenje metala stvorilo je zanimljive i ekspresivne uzorke: pravokutne ploče s urezima i otvorima poput rana na mesu, ili okrugle organske oblike unutar kojih se nalaze gusti tragovi taljenja i amalgami čavala (elementa čiji je strukturalni potencijal tih istih godina koristio i Dušan Džamonja). Početkom šezdesetih Luketić radi i prve skulpture od odbačenih hladnjaka automobila (kilera), pri čemu se vidi fascinacija njihovom linearnom mrežom, pravilnom konstrukcijom unutar koje intervenira topljenjem i dodavanjem metala, čime se postiže zgužvana i intrigantna tekstura. Takva je, primjerice, Skulptura XXIII, iz 1963.

više...
Galerija forum

ĐURO SEDER - NESPUTANA LINIJA

27.04.2018. - 25.05.2018.

Majstor slikarstva Đuro Seder često za neke svoje radove ili njihove dijelove zna reći: „ovo je glupo“, ili „ovo je bedasto“. Razgovarate li s njim neko vrijeme, postaje jasno da su ti pridjevi za njega sinonimi za „dobro“, „uspjelo“, „zanimljivo“. Jednom mi je tako s oduševljenjem pričao kako je nedavno otkrio strip: „U tim crtežima ima nešto frajerski i bedasto“, rekao je. U svemu tome možemo nazrijeti kako je ono glavno što Seder traži u umjetničkom djelu (tuđem i vlastitom) nesputanost, smjelost i sloboda koju je ta smjelost izborila.

više...
Galerija forum

Independent Festival of Creative Communication

26.05.2018. - 03.06.2018.

U ponedjeljak, 28. 5. 2018. i srijedu 30. 5. 2018. u sklopu festivalskog dijela programa pod nazivom IFCC Gallery Program 2018, u KIC-ovoj Galeriji Forum otvaraju se dvije međunarodne izložbe. Prva na redu je 'The Greatest Exhibition' u sklopu koje će radove prikazati više od 50 autora, mahom zaposlenih u industrijama filma, video igara i oglašavanja. S mnogima od njih moći ćete se družiti na otvorenju jer su u Zagreb stigli kao predavači ili kao gosti IFCC festivala.

više...
Galerija forum

Promocija knjige Selekcija, zbirka likovnih kritika i eseja Feđe Gavrilovića

26.06.2018. u 19:00 h utorak

Dana 26.6. u 19 sati u Galeriji Forum, u Teslinoj 16, promovirat će se knjiga Selekcija, zbirka likovnih kritika i eseja Feđe Gavrilovića, voditelja spomenute galerije.

Knjiga pokriva zanimljive i raznolike teme iz hrvatske i svjetske povijesti umjetnosti. Gavrilović piše o Mirku Kus Nikolajevu, prvom hrvatskom teoretičaru apstraktne umjetnosti; o temi dendizma u likovnosti; o Leu Juneku i njegovom prijateljstvu sa slikaricom, barunicom Verom Nikolić, o nizu modernih i suvremenih umjetnika (od Ordana Petlevskog i Branka Ružića, Vatroslava Kuliša i Zoltana Novaka pa do Slavke Pavić, Josipa Ivanovića i slikara mlađe generacije Duje Medića, Ivone Jurić i Pavla Pavlovića); o realizmu u slikarstvu danas; kao i o kontroverznom suvremenom umjetniku Damienu Hirstu. Riječ je o knjizi koja pokriva širok spektar tema iz umjetnosti 20. i 21. stoljeća, na inovativan i duhovit način.

Knjigu će predstaviti
Akademik Tonko Maroević
Povjesničar umjetnosti Milan Bešlić
Povjesničarka umjetnosti Anita Ruso

više...
Galerija forum

Luka Kušević - Radaković / Likovni čin djeteta zaokuplja njegovu cjelokupnu ličnost

29.06.2018. - 01.09.2018.

Pozivamo Vas dana 29. 6. u 19 sati u Galeriju Forum na otvorenje izložbe mladog slikara Luke Kuševića Radakovića.

Autor je rođen 1993. u Zagrebu. Ovom izložbom Galerija Forum otvara vrata mlađim stvarateljima, nakon dvije izložbe hrvatskih klasika Stevana Luketića i Đure Sedera. Kustos izložbe je voditelj Galerije Forum Feđa Gavrilović, a slijedi odlomak iz njegovog predgovora.
„Luka Kušević od svojih slika želi stvoriti demonske ili božanske entitete koji, na tragu likovnih postavki klasičnih američkih apstraktnih ekspresionista poput Marka Rothka ili Barnetta Newmana, kroz mekane i međusobno skladno prožimajuće plohe prenose njegovu umjetničku energiju, njegovu generalnu maniju, odnosno intenzitet kojima pristupa životu i njegovu opsesiju kolorističkom tvari na recipijenta djela. Te su slike, prema tome, pokušaji stapanja nekoliko ličnosti, odnosno kao što sam već napisao, predodžbe, koje svoje djelovanje kanaliziraju kroz ljudski senzibilitet za estetsko.“
Izložba će biti otvorena do 1.9., a tijekom kolovoza Galerija Forum radit će po ljetnom radnom vremenu: od ponedjeljka do subote 16 - 22 sata.

više...
Galerija forum

Jelena Blagović - Nove samoće

06.09.2018. - 16.09.2018.

Izložba Jelene Blagović pod nazivom Nove samoće otvara se 6. rujna 2018. u 20 sati u Galeriji Forum, Teslina 16.

Izložba je dio službenog programa 10. Međunarodnog festivala fotografije Organ Vida: Uključene, aktivne, svjesne — ženske perspektive danas.
Serija od 12 fotografskih radova kroz arhetipski prizor majke s djetetom, problematizira temu majčinstva, pružajući intimni pogled na različite strahove, sumnje i samopropitivanja s kojima se autorica i njezine bliske prijateljice suočavaju u razdoblju života u kojem planiraju postati majke, ili to već jesu.

više...
Galerija forum

Josip Ivan - Ivan Ivan - Gordana Čep / LOGORAŠI

01.10.2018. - 14.10.2018.

Dokumentacijsko informacijsko središte i
Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora

imaju čast pozvati Vas u ponedjeljak, 1. listopada 2018. u 11 sati u
Galeriju Forum

na otvaranje izložbe

Josip Ivan - Ivan Ivan - Gordana Čep / LOGORAŠI

o izložbi će govoriti
• Branka Hlevnjak
• Danijel Rehak
• prof. dr. sc. Josip Jurčević

izložbu će otvoriti
Milan Bandić,
Gradonačelnik Grada Zagreba

Radujemo se Vašem dolasku!

više...
Galerija forum

Ida Blažičko - IKAROS

29.10.2018. - 24.11.2018.

U ponedjeljak, 29.10. u 20 sati u Galeriji Forum otvorit će se izložba Ide Blažičko pod naslovom Ikaros. Umjetnica je iskoristila interijer Galerije Forum za prostornu instalaciju koja sugerira let i širenje kroz prostor. Poznata po instalacijama u javnom prostoru (na Zrinjevcu, na Platou Gradec, u Oktogonu), Ida Blažičko svoju poetiku prenosi u prostor ove Galerije kojim uspješno ovladava sabijajući u njega svoju lepršavu energiju.

više...
Galerija forum

JOSIP TIRIĆ / NA GRANICI

30.11.2018. - 22.12.2018.

U petak, 30. studenoga u 20 sati, u Galeriji Forum u Teslinoj 16 otvorit će se izložba slikara Josipa Tirića pod naslovom Na granici.
Josip Tirić rođen je 1982., te pripada generaciji slikara koja se po uzoru na njemačke neoekspresioniste iz 1980-ih i leipziško drezdensku školu iz 1990-ih i 2000-ih okrenula figuraciji. Njegove slike se ističu snažnom ekspresivnošću, a sama tematika sugerira ratove, odnosno varijacije na temu ljudskih sukoba. Njegova se ishodišta mogu naći i u povijesnom ekspresionizmu, kako piše u predgovoru Feđa Gavrilović: „Kao dosljedan sljedbenik ekspresionizma on slika Krležin 'plameni vjetar' i 'krvavi talas', kaotično i tjeskobno stanje jednog uma koji ne vidi nikakvo rješenje niti izlaz iz pozicije u kojoj se nalazi, osim apsolutne destrukcije svijeta, pa i sebe u njemu. Tu je možda dolazak na granicu iz naslova – granicu razuma, prikazivačkog smisla ili estetike.“
Ipak, on ne prikazuje konkretne ratove niti komentira povijesne ili aktualne političke krize: „To su kreativni bljeskovi koji iskaču iz osobnih tjeskoba, sukoba u individualnoj svijesti koji svoje oblike, i s njima trenutačno olakšanje, dobivaju u ispuštanju intenzivne boli u sliku na platnu.“

više...
Galerija forum

Migracijska instalacija TAKO KAZUJE HERAKLIT

04.12.2018. u 21:00 h utorak

Migracijska instalacija TAKO KAZUJE HERAKLIT

21h ispred Galerije Forum, Teslina 16

Izvode: DB Indoš & Tanja Vrvilo

Fotografija: Tora Tkalec
Video: Miro Manojlović

KIC i DB INDOŠ / Kuća ekstremnog muzičkog kazališta po drugi put surađuju na produkciji jedinstvenog scensko – likovnog nastupa koji nadahnuće nalazi u sveprisutnoj temi migracija velikog broja ljudi prema zemljama Europe.
Kombinacija koncerta i video projekcija u glazbenom i likovnom smislu zanimljiv je i žestok kolaž buke, recitala i slika koje u svojoj dvojnoj prirodi nastoje pokazati raskorak između bijede i luksuza koji suvremeni čovjek koristi ili unutar kojih pati.

više...