Galerija forum

SEBASTIJAN VOJVODA - Topologije

03.02.2015. - 28.02.2015.

Otvorenje izložbe: utorak, 3. veljače 2015. u 19 sati


Na prvi pogled slike Sebastijana Vojvode (Pula, 1976.) doimaju se kao inačice geometrijske apstrakcije, bilo one povijesnog modernizma ili postmodernog neo geo idioma. No pažljivom opservacijom zaključit ćemo da je riječ o nekoj vrsti mimetičkog, pretstavljačkog pristupa, prikazu geometrijskih makro i mikro struktura/tekstura koje nas okružuju, bilo da je riječ o tlocrtima povijesne reprezentativne arhitekture, kuće, ureda ili pak suvremenih tehnoloških aparata, čipova, ikonografije videoigara, virtualno generiranih slika.

više...
Galerija forum

Izložba Jeruzalem - glavni grad Izraela u Galeriji Forum

06.05.2015. - 16.05.2015.

Izložba fotografija Jeruzalema predstavlja taj izuzetni grad kroz 40 fotografija.
Jeruzalem, glavni grad Izraela, smješten na visoravni u Judejskim brdima između Sredozemnoga i Mrtvog mora, jedan je od najstarijih gradova na svijetu. Tri velike monoteističke religije – judaizam, kršćanstvo i islam – smatraju Jeruzalem svetim gradom.

više...
Galerija forum

Tonka Maleković "Futurobotanika"

10.06.2015. - 24.06.2015.

U srijedu, 24. lipnja 2015., posljednji je dan izložbe Futurobotanika Tonke Maleković u Galeriji Forum.
Tom prilikom i toga dana u 19 sati pozivamo Vas na zatvaranje izložbe i završno druženje.
Dobrodošli!

Izložba Futurobotanika inspirirana je urbanom divljinom, preciznije, njezinim aspektom nestrukturiranog zelenila u gradu i, još preciznije, zanimljivim, manje poznatim vrstama, često invazivnim, samoniklim, neposlušnim biljkama koje se pojavljuju u zaboravljenim gradskim zakucima ili onima koji su na čekanju, jer im predstoji obuhvatna urbana transformacija u smjeru vizija koje su često vrlo problematične i oko kojih se otvaraju polemike u javnoj sferi.
Stavljanje naglaska na biljke i poigravanje vremenskim matricama unutar izložbenog formata te uvlačenje posjetitelja u tu igru pokušaj je da se destabilizira antropocentrična pozicija promatrača-stanovnika grada. Izložba ga uvlači u fitocentričnu, pomalo distopijsku futurističku viziju grada, uobličenu u formi ambijentalne instalacije, unutar galerijskog prostora u njegovu centru, no fragmenti postava ga vraćaju 'na provjeru', u sadašnji trenutak.

više...
Galerija forum

Ben Cain – Materija ne govori ništa

04.07.2015. - 25.07.2015.

Ben Cain je suvremeni engleski umjetnik (Leeds, 1975.) izražajno širokog medijskog spektra koji uključuje crtež, skulpturu, instalaciju, fotografiju, video, performans... No ono zajedničko svim ti medijskim oblicima je minimalizam materijala, pokreta ili zvuka. Uvijek je riječ o suženom registru i fokusiranju na materijalno diskretan audiovizualni događaj, koji pretpostavlja krajnje sabrani pristup, kako autora samog u koncipiranju i ostvarenju rada, tako i gledatelja odnosno sudionika događaja.

Na izložbi u Forumu Cain postavlja jednostavnu instalaciju od sedam većih istovjetnih drvenih ploča koje 'lebde' nekoliko centimetara iznad poda. Na površinu svake od ploča aplicirana je velika fotografija istih dimenzija, uz nekoliko na njih postavljenih 'sendvič-panoa' s krhotinama nekog teksta te zvučnicima koji emitiraju neatraktivne zvukove-šumove poput kašljanja ili šuštanja. Fotografije u mjerilu 1:1 prikazuju na istim tim daskama-platformama prethodno snimljen sipki materijal poput, primjerice, soli ili pijeska.

Ovdje prikazani rad, kaže autor, nastavak je mog interesa za predstavljanje materijala i predmeta, istodobno kao cjelovitih i nezavisnih te kao puke sirovine koja djeluje kao svojevrsni pred-oblik, pred-objekt, materijal koji prethodi obradi. U nekom smislu riječ je o materijalnoj knjižnici koja predstavlja niz materijala podesnih za korištenje, odnosno točnije, s kojima se može računati iako oni realno nisu prisutni.

Riječ je o procesu koji se razvija između kategorija, aktivno/pasivno, gledatelj/gledano, objekt/subjekt, te 2D/3D. Statični predmeti tako zadobivaju dinamiku senzacijskih i značenjskih metamorfoza. Prema autoru, taj set materijala/zvukova/teksta nijemi su, neživi objekti koji funkcioniraju kao low-key kazališni događaji.

više...
Galerija forum

BROJ DVA I NAKON / PARALELNI EKRANI

08.09.2015. - 19.09.2015.

Otvorenje u utorak, 8. rujna 2015. u 18 sati.

BROJ DVA I NAKON / PARALELNI EKRANI

videoradovi

Autori: Jordi Vidal, Martin Le Chevallier, Valéry Jouve, Philippe Schwingera, Frederic Moser i Marie Voignier.

Kustosica izložbe: Pascale Cassagnau

Na otvorenju izložbe razgovaramo s vizualnim umjetnikom i piscem Jordijem Vidalom, autorom videoeseja History Minus Zero_No Limit

Izložba ostaje otvorena do 19. rujna 2015.Dan uoči izložbe, u ponedjeljak 7. 9. 2015. u 22 sata

Performativno čitanje:

RADNICI RENAULTA O FILMU CRVENI KRUG

Izvođači: Vilim Matula i Siniša Labrović i Franz Kafka Ensamble koji čine:Damir Prica Kafka, Franjo Glušac, Bruno Vorberger, Igor Pavlica, Roko Crnić, Ivan Marincel te njihov gost Miro Manojlović

više...
Galerija forum

VERA JOSIPOVIĆ / Rasponi i dometi

21.10.2015. - 07.11.2015.

VERA JOSIPOVIĆ
Rasponi i dometi

slike, objekti 1950.-1977.

Otvorenje u srijedu, 21. listopada u 19 sati

Na ovoj nevelikoj ali izuzetno značajnoj izložbi predstavljeni su tek fragmenti jednog bogatog opusa, odnosno naznake njegovih stilskih i tematskih mijena. U blizu dvadeset izloženih djela, gvaševa, ulja i radova na čeličnim pločama, moguće je notirati dojmljivu dinamiku razvoja kao i nedvojbenu konstantu autoričina talenta.

O Veri Josipović i njezinu radu Tonko Maroević, kustos izložbe i autor kataloškog predgovora, uz ostalo ističe sljedeće:
Kroz više od pola stoljeća neposustala rada prolazila je različitim morfološkim putanjama i odgovarala sasvim različitim motivskim i problemskim izazovima, da bi se gotovo u svim fazama i ciklusima potvrdila ozbiljnom razinom pristupa i kontinuiranom zaokupljenošću dinamizmom pokreta, pročišćenošću vizije i svježinom reakcije.

više...
Galerija forum

PARKOUR

12.11.2015. u 19:00 h četvrtak

Naziv projekta dolazi od ideje parkoura – urbane performativne prakse, kombinacije pokreta koji je razvijen iz specifičnog “treninga” kroz urbane prepreke. Predstavlja razigranu reinterpretaciju i subverzivno korištenje urbanih prostora, a uključuje načine koji našu okolinu promatraju i prisvajaju na nov način, zamišljajući potencijale za kretanje prostorom grada.

više...
Galerija forum

Posebna projekcija u sklopu izložbe Parkour

20.11.2015. u 18:00 h petak

izložba Parkour

U pratećem programu izložbe Parkour u petak 20. studenog povodom

prvog zagrebačkog vikenda galerija organizira se posebna projekcija:

Democracia (Esp):

Ser y Durar / To Be and to Last (2011)

video, 19 min

u petak 20. 11. u 18 sati

program suorganizira Kreativni sindikat u okviru projekta Videoteka

(selekcija: Branka Benčić i Igor Grubić)

više...
Galerija forum

VRAPČANSKI JASTUCI

07.12.2015. - 23.12.2015.

Izložba i radionica Vrapčanski jastuci treći su segment projekta Destigmatizacija. Cjelokupni projekt, razvijen u suradnji s pacijentima Psihijatrijske bolnice Vrapče i suradničkim timom koji je 2010. pokrenula umjetnica Andreja Kulunčić s psihoterapeutkinjom Dubravkom Stijačić, bavi se problemom diskriminacije i predrasuda prema ljudima koji boluju od duševnih bolesti i poremećaja. Projekt je usmjeren na njihovo osnaživanje na način da oni, kao pacijenti bolnice, sami budu akteri procesa destigmatizacije u javnosti.

Autorice projekta: Andreja Kulunčić (vizualna umjetnica), Dubravka Stijačić (defektologinja, socijalna pedagoginja i psihoterapeutkinja Klinike za psihijatriju Vrapče), kuna zlatica (dizajnerski tim), Vlatka Prstačić (voditeljica kreativnih radionica u Klinici za psihijatriju Vrapče)

Koautori jastuka: pacijenti Klinike za psihijatriju Vrapče

Suradnici: Hrvoje Bielen (web dizajn), Ivica Hrg (web programiranje), Irena Bekić (tekst), Ana Kovačić (koordinacija dijela projekta) i Sanja Baković (medijska kampanja)

više...