Galerija forum

HAJRUDIN KUJUNDŽIĆ - TAKO ČUDESNO NEMODERAN

15.11.2021. - 04.12.2021.

Od ponedjeljka 15.11. u 19 sati može se pogledati izložba Hajrudina Kujundžića pod nazivom Tako čudesno nemoderan.

Hajrudin Kujundžić rođen je 1915. u Velečevu, pokraj Ključa u BiH., a umro u Zagrebu 1986. Sudjelovao je u Narodnooslobodilačkoj borbi, a potom završio slikarstvo na zagrebačkoj Likovnoj akademiji u klasi Jerolima Miše (1951.), nakon čega nastavlja usavršavanje u Majstorskoj radionici Krste Hegedušića. Živio je u Zagrebu i u Selcu, na Kvarneru, gdje je 1967. preuredio stari mlin i otvorio Galeriju Toč. U Selcu je ostvario i značajne javne narudžbe: fresku na zgradi tamošnjeg Turističkog ureda, kao i freske u mrtvačnici.
Interes za fresko-tehniku javio mu se kada je 1950-ih za fundus Gliptoteke kopirao istarske srednjovjekovne zidne slike. Bio je predsjednik HDLU-a 1976. – 1979., dobio je Nagradu Grada Zagreba, izlagao je na brojnim međunarodnim izložbama, između ostalog u Amsterdamu, Milanu, Beogradu, New Yorku, Mainzu, Beču, a u Zagrebu je održao niz značajnih izložaba, još od 1957., kada prvi put samostalno nastupa u Umjetničkom paviljonu.
Ostvario je jedinstven opus u hrvatskoj likovnoj umjetnosti, a ova izložba je prilika za ponovno otkrivanje zagrebačkoj publici ovog izuzetnog umjetnika.

više...
Galerija forum

Who the Fuck is Tinky Winky?! / Stjepan Šandrk

15.10.2021. - 06.11.2021.

Izložba Stjepana Šandrka u Galeriji Forum, u Teslinoj 16, pod nazivom Who the Fuck is Tinky Winky?! može se pogledati od 15.10. 2021., od 19 sati.

Na Šandrkovim slikama miješaju se prizori iz virtualne stvarnosti s prizorima iz masovnih medija i onima iz realnosti. Na se taj način, kroz slikarstvo, briše granica stvarnosti i fikcije, relativizira se mogućnost naše percepcije i našeg djelovanja u svijetu. Predgovor izložbe potpisuje voditelj Galerije Forum Feđa Gavrilović.

više...
Galerija forum

Ivan Fijolić - Sweet summer breeze

18.06.2021. - 16.07.2021.

Od 18. lipnja u 19 sati, uz pridržavanje svih propisanih mjera, u Galeriji Forum u Teslinoj 16 u Zagrebu moći će se pogledati izložba Ivana Fijolića Sweet summer breeze.
Naslov izložbe odnosi se na osjećaj cjeline s kozmosom, osjećaj za kojega se Fijolić boji da je izgubljen u suvremenom svijetu.
Ivan Fijolić rođen je 1976. u Zagrebu. Završio je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna i diplomirao na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi Mire Vuce. Na istoj Akademiji danas radi kao profesor. Izlagao je na brojnim izložbama (samostalnim i skupnim) i autor je brojnih javnih skulptura (Bruce Lee, Mostar; Franjo Tuđman, Glina; Ratko Petrić, Zagreb).

više...
Galerija forum

Izložba "Mandala – hram tajne tantre".

24.05.2021. - 28.05.2021.

Od ponedjeljka 24. svibnja, u Galeriji Forum, Teslina 16, Zagreb, od 19 sati, uz sva pridržavanja zdravstvenih mjera, može se pogledati izložba "Mandala – hram tajne tantre".

Hramski kompleks Choijin Lama ponosno predstavlja izložbu "Mandala – hram tajne tantre", koja prikazuje fotografije muzejskih artefakata iz 18. i 19. stoljeća. Također ćete pronaći fotografije prekrasnih arhitektonskih nacrta muzejskog kompleksa Hrama Choijin Lama.

Muzejski kompleks Choijin Lama – veličanstveno arhitektonsko remek-djelo te neizrecivo vrijedna baština mongolske povijesti, religije i kulture – građen je od 1904. do 1908. godine za vjerske obrede Dragocjene Mudrosti i Čiste Predanosti Khutugtua lame Luvsankhaidava (1872. – 1918.), mlađeg brata vladara 8. Bogd Jetsun Dampe. Muzejski kompleks sastoji se od 5 hramova i svaki od njih pravo je remek-djelo.

više...
Galerija forum

DOMINIK VUKOVIĆ: PUTOVANJE ZLATNE PLOČE

09.04.2021. - 30.04.2021.

Od petka 9.4. od 19 sati u Galeriji Forum u Zagrebu, može se pogledati izložba Dominika Vukovića pod naslovom Putovanje zlatne ploče.
Zlatna ploča iz naslova odnosi se na poruku poslanu s NASA-inim svemirskim letjelicama Voyager, koje su odaslane u svemir 1977. Ponajviše zaslugom astronoma Carla Sagana, popularizatora znanosti i istraživača mogućnosti izvanzemaljskog života, svaka je od sondi sa sobom nosila zlatnu gramofonsku ploču, na kojoj je snimljena lepeza zemaljskih iskustava (širok raspon glazbe, zvukovi prirode, pozdravi Zemljana na različitim jezicima i elektronski upisane slike), kao poruku mogućoj izvanzemaljskoj civilizaciji koja bi na sondu naišla.

više...
Galerija forum

MILAN PAVIĆ: UREDI, KAVANE, ATELJEI

05.03.2021. - 27.03.2021.

Od petka 5. ožujka, u Galeriji Forum, u Zagrebu, od 19 sati, uz sva pridržavanja zdravstvenih mjera, može se pogledati izložba fotografija Milana Pavića.

Izložba se zove Uredi, kavane, ateljei, a na njoj će biti prikazan odabir portreta hrvatskih umjetnika koje je Pavić snimio tijekom svoga života.
Rođen u Daruvaru 1914., Milan Pavić je, kako piše Josip Depolo u njegovoj monografiji (u izdanju Spektra iz Zagreba, 1986.) svoj prvi kontakt s novinama ostvario u istom gradu 1934., razgovarajući s Franjom Fuisom, zagrebačkim novinarom poznatim po izuzetno zanimljivim reportažama. Fuis je mladoga Pavića povezao s redakcijom Novosti, gdje je on od 1935. počeo objavljivati reportaže iz rodnog mu Daruvara. Iste je godine dobio svoj prvi fotoaparat i to kao nagradu redakcije časopisa Panorama iz Beograda, jer je u Daruvaru za njega sakupio 27 pretplatnika. Tako je započela karijera upisana u povijest hrvatske fotografije.

više...
Galerija forum

Izložba - SIĆUŠNI ZAGREBAČKI SALON

29.01.2021. - 20.02.2021.

Od 29.1. 2021. u Galeriji Forum, Teslina 16, moći će se pogledati izložba Sićušni zagrebački salon. Izložba je zamišljena kao mali pregled recentnih radova hrvatskih umjetnika svih generacija, koji imaju zajedničku poveznicu – pokušaj samorefleksije kroz umjetničko stvaralaštvo.

Na izložbi se može vidjeti slika doajena hrvatskog slikarstva, Đure Sedera koja pokazuje njegovu neumrlu živost i neugaslu strast prema slikarstvu, njegovu jednostavnost i razigranost, kao i veliku vještinu. Slično se može reći i za Vatroslava Kuliša, čiji je vitalizam svoj izraz pronašao u ekspresivnoj apstrakciji. Jednostavno veselje u životu očito su i u ovom Kuliševu platnu iz novijeg razdoblja, u kojemu radi kružne oblike na horizontalnim formatima. Ivan Fijolić, poznat kao kipar, ovoga puta izlaže pastel na kartonu u kojemu na duhovit način komentira pojedinca pred zavodljivim svijetom umjetnosti.

više...