Galerija forum

PERCEPCIJE

17.06.2024. u 19:00 h ponedjeljak

U ponedjeljak, 17.6. u 19 sati u Galeriji Forum otvorit će se izložba Percepcije umjetnica iz Istre i Zagreba nastala u suradnji s Gradskom galerijom Labin.
Kustosice i autorice izložbenog koncepta su Stephanie Peršić i Marta Radman, a izložba će predstaviti nove radove deset umjetnica: Eni Blašković, Glorije Blazinšek, Sande Črnelč, Meri Files, Hane Hanak, Anje Juričić, Monike Milas, Albe Miočev, Iris Poljan i Marine Rajšić.
Izložba predstavlja audiovizualne, fotografske i ambijentalne radove, kao i radove koji na nekonvencionalan način pristupaju klasičnim medijima likovnog izražavanja.

Riječ je o izložbenom konceptu koji tematizira specifična ženska iskustva. Tim od deset umjetnica i dvije kustosice u ovom sastavu je već izlagao u Gradskoj galeriji Labin i u Rijeci, a nastup u Galeriji Forum im je treći po redu. Za svaku priliku radovi se mijenjaju s obzirom na prostor i njegove specifične zahtjeve, kao i s obzirom na kontekst u kojemu se nalaze. Izložba je osmišljena i kao dijalog autorica iz Istre i Zagreba (iz svake sredine je po pet umjetnica i jedna kustosica).

više...
Galerija forum

ROBOVI, ZEMLJA JE ZVIJEZDA / Dušan Gačić

06.05.2024. - 08.06.2024.

U ponedjeljak 6. svibnja u 19 sati, u Galeriji Forum otvorit će se izložba Dušana Gačića Robovi, zemlja je zvijezda. Izložba je producirana u suradnji sa 17. Subversive festivalom.
Dušan Gačić predstavit će crteže i strip stranice nastale prema motivima Krležine drame Kristofor Kolumbo, napisane 1917., s posvetom Lenjinu. Riječ je o revolucionarnoj i simbolističkoj drami koja svoju aktualnost ponovno dobiva danas, kada svijet ponovno traži put prema „novoj zemlji“ kao metafori drugačijeg društvenog uređenja. Gačić će predstaviti table iz stripa čije se izdavanje očekuje za 2024., a uz njih izložba će prikazati i njegove table iz strip adaptacije Krležina Banketa u Blitvi, iz 1990ih.

više...
Galerija forum

Što bi nam priroda rekla kad bismo postavili prava pitanja?

25.03.2024. u 19:00 h ponedjeljak

Umjetnički paviljon u Zagrebu
Što bi nam priroda rekla kad bismo postavili prava pitanja?
skupna izložba na temu planetarnih međupovezanosti
Galerija Forum, Galerija na katu, KIC
25. 3. - 22. 4. 2024.
Kustosica: Ivana Meštrov
Umjetnici.e: Ursula Biemann, Mirna Kutleša, Labverde, Jodie Mack, Tonka Maleković, Ana Zubak (Tajno šumsko društvo), Josip Poljak i građa Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja

više...
Galerija forum

TLO / Domagoj Rogina

16.02.2024. - 16.03.2024.

U petak, 16.2. u 19 sati u Galeriji Forum, Teslina 16, otvorit će se izložba Domagoja Rogine pod naslovom Tlo.
Novi radovi Domagoja Rogine materične su i ekspresivne slike s temama iz prirodnog svijeta, kojima umjetnik progovara o svome iskustvu, kao i općenito ljudskom iskustvu i mogućnosti samospoznaje. Njegovi motivi su prazne pučine, procjepi u hridinama, morski psi i pusti proplanci, naizgled neprijateljski nastrojena priroda u kojoj se može naslutiti romantički, gotovo patetičan osjećaj usamljenosti čovjeka u svijetu. Ta je ekspresija opravdana vještim, dramatičnim kompozicijama, igrama monokromijom, naglašavanjem materije.

više...
Galerija forum

IZVOR / Izvor Pende

19.01.2024. - 09.02.2024.

U petak, 12.1. 2024. u 19 sati u Galeriji Forum u Teslinoj 16 otvorit će se izložba Izvora Pende pod naslovom Izvor.

Samim naslovom autor se poigrava svojim imenom i njegovim značenjem, a u kontekstu slika koje nam predstavlja i pitanjem: koji je izvor naših reakcija na apstraktno slikarstvo? "Kada nam se slika obraća isključivo elementima svoje tvorbe – bojom, linijom i mjerom, izvor za kojim tragamo nije onaj njezin, jer on je u njoj samoj, vrlo očit i upravo pred nama, nego je to izvor naše reakcije na nju. On se, najčešće, nalazi u specifičnom ugađanju objekta estetskog promišljanja s našim intrinzičnim osjećajem harmonije, mjere, ritma. Nije novo usporediti apstraktno slikarstvo s glazbom, upravo zbog nesvodivosti (ili – svodivosti koja može biti samo vrlo teška i nasilna) učinka tih umjetničkih formi na bilo što izvan samog umjetničkog djela.

više...